Кенгурови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кенгурови
Young red necked wallaby.jpg
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Dipnotetrapodomorpha
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Двурезцови (Diprotodontia)
подразред:Кенгуроподобни (Macropodiformes)
семейство:Кенгурови (Macropodidae)
Научно наименование
Gray, 1821 г.
Обхват на вкаменелости
Кенгурови в Общомедия
[ редактиране ]

Кенгурови (Macropodidae) са семейство Двуутробни (Marsupialia) бозайници. Основните представители обитават Австралия, но от по-малките кенгурута (наричани валаби) се срещат в Нова Гвинея и остров Тасмания, както и са интродуцирани в Нова Зеландия и някои острови. Те са дневни животни, вегетарианци. Живеят на стада, водени от един възрастен мъжкар. Придвижват се със скокове, а голямата им опашка служи като балансьор. Някои от тях могат да плуват, други да се катерят по дърветата.

Кенгурови се хранят с трева и растения. Те имат къси предни крака, но много силни и дълги задни крака и опашка, с които отскачат. Известни са с това, че могат да скочат напред повече от 8 m и да прескочат ограда висока повече от 3 m. Те също могат да бягат със скорост по-голяма от 45 km/h. При уплаха скокът им достига до 16 m дължина.

Най-големите кенгурута са Голямото сиво кенгуру и Червеното кенгуру, както и Гигантското кенгуру, което се движи на скокове със задните крака и развива до 50 km/h. Възрастните израстват на дължина до 1,6 m и тегло над 90 kg.

В Австралия се среща и Дървесно кенгуру. То се е приспособило за живот на дърветата с грапави възглавнички на лапите и дълги нокти, а с дългата си опашка пази равновесие по дърветата. Храни се основно с листа и дървесна кора, но понякога слиза на земята, за да се храни с храсти и млади стръкчета.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Кенгурутата са двуутробни животни. Това означава, че женското кенгуру има външна кожена торба отпред на тялото си. Бременността продължава до 33 дни. Бебето кенгуру се ражда много малко и недоразвито – дължината му е около 2,5 cm и тегло едва 1 g, като самó трябва да изпълзи в торбата на майката, минавайки между дългите косми на козината. Това е най-критичният период за живота на малкото – ако не успее ще загине. В торбата се храни от млечните жлези, като захапва зърното и то набъбва в устата му, докато я запълни цялата. Така то изпуска определено количество кърма в определено време. Малкото кенгуру прекарва първите 7 – 10 месеца от живота си в торбата, като това продължава и известно време след като спре да бозае. Мъжкото кенгуру няма торба.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Семейството е представено от две съвременни подсемейства. Първото Lagostrophinae е било добре развито през плейстоцена, но днес е представено само от един застрашен от изчезване вид. Другото Macropodinae е формирано от около 60 съвременни вида.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Haaramo, M.. Mikko's Phylogeny Archive: Macropodidae – kenguroos. // 20 декември 2004. Посетен на 15 март 2007.
  2. Prideaux, G. J. and Warburton, N. M. (2010), An osteology-based appraisal of the phylogeny and evolution of kangaroos and wallabies (Macropodidae: Marsupialia), Zoological Journal of the Linnean Society, 159 (4), 954 – 87.