Мариански острови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Карта на Марианските острови.

Марианските острови са архипелаг, съставен от върховете на 15 вулканични планини в западния Тихи океан. Кръстени са на великата испанска кралица Мариана Австрийска.

Те са южната част на подводна планинска верига, която се разпростира на 2 519 km от Япония, близо до Гуам. Марианските острови са най-северните острови от по-голяма островна група, наречена Микронезия. Марианските острови имат обща земна площ от 1026 km² и са съставени от две административни единици: Гуам и Северни Мариански острови. Гуам е територия на САЩ, а Северните Мариански острови са полуавтономна държава, също под управлението на САЩ.

Първият европеец, който открива островите през 1521 г., е Фернандо Магелан. През 1667 г. Испания формално предявява претенции над тях и ги нарича на името на испанската кралица Мариана Австрийска.

След испано-американската война Испания губи Гуам и продава Северните острови на Германия. Япония окупира островите през 1914 г. и по време на Първата световна война бившите германски острови са поверени на Япония от Лигата на нациите.

По време на Втората световна война САЩ превзема островната верига и ги използва за военно-въздушна база за нападения срещу Япония. Двата самолета, които пускат атомните бомби над Хирошима и Нагазаки, излитат именно оттам.