Добра надежда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за географския нос. За крепостта в Кейптаун вижте Добра надежда (крепост).

Релефна сателитна снимка с нос Добра надежда вдясно

Добра надежда е нос в югозападния край на Африка, Република Южна Африка. Носът се намира в южния край на Капския полуостров в Южна Африка, на около 50 километра южно от центъра на град Кейптаун.

Приеман е от някои неправилно за граница между Индийския и Атлантическия океан. Най-южната точка на Африка е Иглен нос, на около 150 километра югоизточно. При нос Добра надежда обаче бреговата линия за първи път завива на изток.

Кейп Пойнт, близо до нос Добра надежда

Първият европеец, заобиколил носа, е португалецът Бартоломео Диас през 1488 г. По онова време разни португалски експедиции са изпращани да проучват африканския бряг все по-южно. С такава експедиция Диас най-после стига до южния бряг на Африка. Историята разказва, че той първоначално нарекъл носа Кабо Торментосос (Нос на бурите), но португалският крал Жуау II променя името на Кабо де Бона Есперанса (нос Добра надежда), тъй като това откритие дава надежда, че ще бъде открит морски път до Индия.