Катерина Наварска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Катерина Наварска
Catherine de Bourbon
кралица на Навара

Родена
Починала

РелигияКалвинизъм
Герб
Семейство
БащаАнтоан Наварски
МайкаЖана III Наварска
Братя/сестриАнри IV
СъпругХайнрих II (1599)[1]
Катерина Наварска в Общомедия

Катерина Наварска, позната също и като Катерина дьо Бурбон (фр. Catherine de Bourbon, Infante de Navarre 7 февруари 1559, Париж13 февруари 1604, Нанси), е дъщеря на Антоан дьо Бурбон и Жана Д'Албре, инфанта на Навара, неин по-голям брат е Анри IV, крал на Франция, на когото тя е регент в периода 1582 – 92 за Навара.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

След като, нейният брат става крал на Франция, Екатерина съхранява калвинисткото вероизповедание, за което се ползва с голямо уважение сред хугенотите. Брат и я възвежда в херцогиня Албре и графиня Арманяк . Доверява на и управлението на калвинисткия Беарн. В своето управление тя се опира на съветите на влиятелната херцогиня дьо Роган.

В младите си години Екатерина се отличава със слабо здраве. Тя пътешества по Беарн заедно със своята майка и наследява от нея пределната и набожност.

Тя е влюбена в своя братовчед, граф Шарл-Бурбон-Соасон, обаче Анри се противопоставя на този брак. Отстъпвайки на неговата молба четиридесет годишната Екатерина се съгласява на брак с принц Анри, наследник на лотарингския престол, но предвид различията в техните вероизповедания бракът изисква дълги преговори за разрешение от Ватикана. Тя умира скоро след сватбата.

В историята Катерина Наварска остава като категорична протестантка и е назначена в кралския съвет от брат си като представител на френските протестантски интереси. От този пост тя успява да убеди хугенотите да се съгласят с Нантския едикт.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Raymond Ritter, La soeur d'Henri IV, Catherine de Bourbon (1559 – 1604), 1985.
  1. genealogy.euweb.cz // Посетен на 20 януари 2016 г.