Катерина Наварска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Катерина Наварска
Catherine de Bourbon
кралица на Навара

Родена
Починала

Религия Калвинизъм
Catherine de Bourbon.jpg
Семейство
Род Бурбони
Баща Антоан Наварски
Майка Жана III Наварска
Братя/сестри Анри IV
Съпруг Хайнрих II (1599)[1]
Катерина Наварска в Общомедия

Катерина Наварска, позната също и като Катрин Бурбонска (фр. Catherine de Bourbon, Infante de Navarre 7 февруари 1559, Париж13 февруари 1604, Нанси), е дъщеря на Антоан дьо Бурбон и Жана Д'Албре, инфанта на Навара, неин по-голям брат е Анри IV, крал на Франция, на когото тя е регент в периода 1582 – 92 за Навара.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

След като, нейният брат става крал на Франция, Екатерина съхранява калвинисткото вероизповедание, за което се ползва с голямо уважение сред хугенотите. Брат и я възвежда в херцогиня Албре и графиня Арманяк . Доверява на и управлението на калвинисткия Беарн. В своето управление тя се опира на съветите на влиятелната херцогиня дьо Роган.

В младите си години Екатерина се отличава със слабо здраве. Тя пътешества по Беарн заедно със своята майка и наследява от нея пределната и набожност.

Тя е влюбена в своя братовчед, граф Шарл-Бурбон-Соасон, обаче Анри се противопоставя на този брак. Отстъпвайки на неговата молба четиридесет годишната Екатерина се съгласява на брак с принц Анри, наследник на лотарингския престол, но предвид различията в техните вероизповедания бракът изисква дълги преговори за разрешение от Ватикана. Тя умира скоро след сватбата.

В историята Катерина Наварска остава като категорична протестантка и е назначена в кралския съвет от брат си като представител на френските протестантски интереси. От този пост тя успява да убеди хугенотите да се съгласят с Нантския едикт.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Raymond Ritter, La soeur d'Henri IV, Catherine de Bourbon (1559 – 1604), 1985.
  1. genealogy.euweb.cz, Посетен на 20 януари 2016 г..