Катерина Наварска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Катерина Наварска
кралица на Навара
Катерина Наварска 
Родена: 7 февруари 1559 г.
Починала: 13 февруари 1604 г. (45 г.)

Катерина Наварска, позната също и като Катрин Бурбонска (фр. Catherine de Bourbon, Infante de Navarre 7 февруари 1559, Париж13 февруари 1604, Нанси), е дъщеря на Антоан дьо Бурбон и Жана Д'Албре, инфанта на Навара, неин по-голям брат е Анри IV, крал на Франция, на когото тя е регент в периода 1582-92 за Навара.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

След като, нейният брат става крал на Франция, Екатерина съхранява калвинистското вероизповедание, за което се ползва с голямо уважение сред хугенотите. Брат и я възвежда в херцогиня Албре и графиня Арманяк . Доверява на и управлението на калвинистския Беарн. В своето управление тя се опира на съветите на влиятелната херцогиня дьо Роган.

В младите си години Екатерина се отличава със слабо здраве. Тя пътешества по Беарн заедно със своята майка и наследява от нея пределната и набожност.

Тя е влюбена в своя братовчед, граф Шарл-Бурбон-Соасон, обаче Анри се противопоставя на този брак. Отстъпвайки на неговата молба четиридесет годишната Екатерина се съгласява на брак с принц Анри, наследник на лотарингския престол, но предвид различията в техните вероизповедания бракът изисква дълги преговори за разрешение от Ватикана. Тя умира скоро след сватбата.

В историята Катерина Наварска остава като категорична протестантка и е назначена в кралския съвет от брат си като представител на френските протестантски интереси. От този пост тя успява да убеди хугенотите да се съгласят с Нантския едикт.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Raymond Ritter, La soeur d'Henri IV, Catherine de Bourbon (1559-1604), 1985.