Най-ново време

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Най-новото време е исторически период в развитието на човечеството, който бележи началото на най-новата историческа епоха, за разлика от предходните три класически исторически епохи – Древност и Античност, Средновековие, Ново време.

В англоезичната историография най-новото време е част от съвременната епоха, което описва историческия период от приблизително 1945 г. до наши дни.[1]

В немскоезичния свят най-новата история отначало се е разбирала като периода след края на Първата световна война или след Октомврийската революция в Русия от 1917 г. От края обаче на XX век като най-нова история все по-често се означава епохата след края на Втората световна война.

Според руските историци най-новата история[2] е периодът в човешката история от 1918 г. до днешно време.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Introduction. // The contemporary history handbook. 1st. Manchester, Manchester University Press, 1996. ISBN 9780719048364.
  2. НОВЕ́ЙШЕЕ ВРЕ́МЯ

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Modern history“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.