Национална гвардейска част на България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Гвардия)
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за българската представителна военна част. За политическото движение вижте Гвардия (партия).

Bulgarian Atmy National Guard Unit Emblem.svg
Наръкавна емблема на Националната гвардейска част
Български гвардейци пред Президентството на Република България

Национална гвардейска част на България е представителна част на Българската армия

История[редактиране | редактиране на кода]

Националната гвардейска част на България има за цел да демонстрира независимостта на България – на държавата и президента. Тя охранява държавния глава и повдига духа на армията и народа. Гвардията е един от символите на българската държава заедно със знамето, химна и герба на Републиката.

През 1879 г. княз Александър I Батенберг създава своята лична гвардия. На 12 юли 1879 г. е осъществен първият официален ескорт на български княз. Днес гвардията се нарича Национална гвардейска част и като структура е съпоставима на армейски полк, но щата ѝ по численост е по-скоро колкото батальон, като за строеви гвардейци е 315 души от който към юли 2011 г. са заети 243 бройки[1]. През 2001 г. Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование на Българската армия. Включва войскови единици за отдаване на военни почести и представителен духов оркестър. Националната гвардейска част извършва ритуала „Тържествена смяна на почетния караул пред Президентството“ за първи път на 5 ноември 2003 г. На всеки кръгъл час се сменя караула пред Административната сграда на президента на Република България. Гвардейската униформа е създадена през 1883 г. и включва елементи от националната символика. Оттогава в униформата неизменно присъстват орловото перо на калпака и Александровската звезда. Александровската звезда е част от българския царски орден „Св. Александър“ и се носи върху гвардейския калпак от 1883 г.

СТРУКТУРА:

  • Първи гвардейски батальон – строеви
  • Втори гвардейски смесен батальон – артилерийско строеви
  • Гвардейски представителен духов оркестър
  • Представителен ансамбъл на въоръжените сили
  • Учебен център за подготовка на военни оркестранти и войници-гвардейци

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]