Въоръжени сили на Екваториална Гвинея

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Национална гвардия на Екваториална Гвинея
Flag of Equatorial Guinea.svg
Видове ВС
Армия
Брегова охрана
Въздушно крило
Ръководство
Щаб-квартира: Малабо
Министър на
отбраната:
Мануел Нгуема Мба
Личен състав
Численост на
редовните войски:
1400
Мобилизационна
възможност (мъже):
104 563 (мъже, 2005 год.)
Годни за военна
служба (мъже):
56 462 (мъже, 2005 год.)
Призивна възраст: 18
Финанси
Годишни разходи: $3 млн. (1997 год.)
Процент от БВП за отбраната: 0,1% (2006 год.)
История
Сегашна организация: 1979
Звания и отличия

Националната гвардия на Екваториална Гвинея се състои от Армия, Въздушно крило и Брегова охрана. Полицията и жандармерията са полувоенни формирования. Войниците са обучени зле, а поддръжката на въоръжението е неадеквана. Основните оръжия са автомати "Калашников", РПГ-та и миномети. Старите съветски бронирани коли и транспортни камиони са извън строя. Въздуното крило разполага с няколко вертолета Ми-24 и транспортни самолети, които в повечето случаи се пилотират от наемници-чужденци.

През 1988 година САЩ даряват патрулна лодка за охрана на остров Биоко, която днес е изведена от експлоатация. В последно време приходите от петрол позволиха на страната да закупи артилерийски оръдия от Китай и катери от Украйна.

През януари 2006 товарен кораб, плаващ под флага на Сент Китс и Невис, спира на пристанище в Екваториална Гвинея. Товарът на кораба се състои от бронирани джипове и амуниции, предназначени за мисията на ООН в Демократична република Конго. Този товар обаче е конфискуван и се смята, че боеприпасите и возилата са били използвани за оборудване на въоръжените сили на Екваториална Гвинея.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]