Въоръжени сили на Екваториална Гвинея

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Национална гвардия на Екваториална Гвинея
Flag of Equatorial Guinea.svg
Видове ВС
Армия
Брегова охрана
Въздушно крило
Ръководство
Седалище Малабо
Главнокомандващ ВС Теодоро Обианг
Министър на отбраната Мануел Нгуема Мба
Личен състав
Редовни 1400
Мобилизационна възможност (мъже) 104 563 (мъже, 2005 г.)
Годни за военна служба (мъже) 56 462 (мъже, 2005 г.)
Призивна възраст 18
Финанси
Годишни разходи $3 млн. (1997 г.)
Процент от БВП 0,1% (2006 г.)
История
Сегашна организация 1979
Национална гвардия на Екваториална Гвинея в Общомедия

Националната гвардия на Екваториална Гвинея се състои от Армия, Въздушно крило и Брегова охрана. Полицията и жандармерията са полувоенни формирования. Войниците са обучени зле, а поддръжката на въоръжението е неадеквана. Основните оръжия са автомати „Калашников“, РПГ-та и миномети. Старите съветски бронирани коли и транспортни камиони са извън строя. Въздуното крило разполага с няколко вертолета Ми-24 и транспортни самолети, които в повечето случаи се пилотират от наемници-чужденци.

През 1988 година САЩ даряват патрулна лодка за охрана на остров Биоко, която днес е изведена от експлоатация. В последно време приходите от петрол позволиха на страната да закупи артилерийски оръдия от Китай и катери от Украйна.

През януари 2006 товарен кораб, плаващ под флага на Сент Китс и Невис, спира на пристанище в Екваториална Гвинея. Товарът на кораба се състои от бронирани джипове и амуниции, предназначени за мисията на ООН в Демократична република Конго. Този товар обаче е конфискуван и се смята, че боеприпасите и возилата са били използвани за оборудване на въоръжените сили на Екваториална Гвинея.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]