Временно руско правителство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Знаме на Временното руско правителство

Временното руско правителство е сформирано в Петроград след Февруарската революция и абдикацията на император Николай II.[1]. Управлява страната до Октомврийската революция.

Създаване[редактиране | редактиране на кода]

На 23 февруари 1917 г. избухва Февруарската революция. След приключването на тази революция, на 3 март (16 март по нов стил) е създадено Временното правителство на Русия.

Състав на правителството[редактиране | редактиране на кода]

министерство име партия
министър-председател Георги Лвов безпартиен
министерство на военното и морско дело Александър Гучков безпартиен
министерство на финансите Михаил Терещенко безпартиен
министерство на търговията и промишлеността Александър Коновалов безпартиен
министерство на земеделието Андрей Шингарев безпартиен
министерство на народното просвещение Александър Мануйлов безпартиен
министерство на далекосъобщенията Николай Некрасов безпартиен

История[редактиране | редактиране на кода]

През февруари 1917 положението на Руската империя става несигурно. Войниците на фронта търпят постоянни поражения от немците и голяма част от руските земи са окупирани от тях. Сред народа назрява недоволство тъй като хранителните запаси падат. Икономически държавата запада и сред народа започват да се появяват движения, които подклаждат бунт.

През февруари 1917 година влакът на император Николай II е пленен и той абдикира. В това време се създава временно правителство на Георги Лвов.

Първо временно правителство на Лвов[редактиране | редактиране на кода]

На 16 март 1917 политикът Георги Лвов създава временно правителство. Неговите представители обаче са земевладелци и държат войната да бъде продължена. Това се оказва пагубно, защото страната е икономически и военно изтощена. Това води до края на правителството.

Юлски събития[редактиране | редактиране на кода]

Второ временно правителство на Керенски[редактиране | редактиране на кода]

Веднага е съставено второ временно правителство начело с Александър Керенски. Войната продължава и руските жертви достигат 1 000 000 души.

На 24 октомври избухва Октомврийската революция, и Санкт Петербург е овладян без съпротива. По-късно е даден сигнал от крайцера „Аврора“ за атака на Зимния дворец, където заседава правителството. С превземането на последната правителствена сграда, Октомврийската революция е завършена и на власт идват болшевиките.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Announcement of the First Provisional Government, 13 март 1917 // FirstWorldWar.com, 2002-12-29. Посетен на 12 декември 2007.