Георги Лвов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Георги Лвов
руски държавник
Георги Лвов 
Роден: 2 ноември 1861 г.
Починал: 7 март 1925 г. (63 г.)

Георги Евгениевич Лвов (от руски Георгий Евгеньевич Львов) е руски дворянин, княз. Държавник, министър-председател на Русия от 15 март до 21 юли 1917 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Георги Лвов е роден 21 октомври 1861 г. в Дрезден, Германия. Семейството му се премества в Поповка-район Алексин близо до Тула. Звършва Московския университет с диплома по право. Работи на държавната служба до 1893 г. По време на Руско-Японската война през 1905 г. се присъединява към Конституционно-демократическа партия (кадети). Една година по-късно партията печели изборите за Първата руска дума. От 1911 г. е в Партията на прогресистите. Председател на Всеруския съюз на Земствос (1914). Година по-късно e лидер на Съюза на Земствос и член на Земгор. Организациите участват в подпомагането и лекуването на ранените руски войници по време на Първата световна война.

По време на Февруарската революция в Русия е назначен от абдикиралия император Николай II за министър-председател на Временото правителство. Не успява да събере достатъчно подкрепа и подава оставка през юли 1917 г. в полза на министъра на правосъдието Александър Керенски. След Октомврийската революция е арестуван. Освободен е и емигрира във Франция, където прекарва остатъка от живота си. Пише автобиографията си озаглавена „Воспоминания“, а Тихон Полнер издава негова биография „Жизненный путь князя Георгія Евгеніевича Львова. Личность. Взгляды. Условія дѣятельности“ (1932). Умира в Париж и е пограбан в гробището Сен-Женевиев де-Боис.

Негов паметник е изграден в Алексин, както и малка изложба за живота му в градския музей. В Поповка има и друг паметник срещу местната църква и плакат на стената на основаното от него местно училище.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Львов, Георгий Евгеньевич“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.