Космодрум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Байконур, погледнат от въздуха
Космическата совалка Атлантис малко преди изстрелване

Космодрумът е наземно съоръжение, оборудвано за подготвяне и изстрелване на космически апарати в космическото пространство. Космодрумите са и специализирани центрове за подготовка и обучение на специалисти (космонавти) в областта на космическите полети. Съоръжението служи и като наземен навигационен център, контролиращ дейността на апаратите преди и по време на изстрелване. Днес по-големи космодруми има в Северна Америка, Азия и Южна Америка.

При строежа на космодруми се предпочитат места около екватора, за да се използва максимално ротационната сила на Земята, както и да се улесни достигането на геостационарна орбита. Също така се предпочитат и местности в съседство с големи водни площи от гледна точка на безопасността.

Площадката за изстрелването на ракетата може да е снабдена с подземен лабиринт от канали, които малко преди старта на ракетата се изпълват с вода, за да се намалят максимално вибрациите.

Космодруми[редактиране | редактиране на кода]

Космически туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Новоформиралата се индустрия космически туризъм е цел на космодрумите навсякъде по планетата: Дубай в ОАЕ, Калифорния, Оклахома, Ню Мексико, Флорида, Вирджиния[1], и Аляска в САЩ. Също така и руския космодрум Байконур и най-вероятно австралийска ракетна площадка, която ще бъде построена за изстрелване на руски космически кораби.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Londin, Jesse. Space Law Probe: Virginia Leads The Way // blogspot.com, 9 февруари 2007. Посетен на 28 април 2007.
  2. Boyle, Alan. Regulators OK Oklahoma spaceport - Suborbital test flights could begin in 2007, setting stage for tourists // MSNBC, 13 юни 2006. Посетен на 26 юни 2006.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]