Световен фонд за природата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Световен фонд за природата
World Wide Fund for Nature
WWF logo (Text only).svg
Информация
АкронимиWWF
Типблаготворителен фонд
Основана29 април 1961 г.
Обхват и целиорганизация за околна среда, екология и опазване на природата
Положениедействаща организация
СедалищеГланд, Швейцария
РъководителМарко Ламбертини
Сайтwwf.org
Световен фонд за природата в Общомедия

Световен фонд за природата (на английски: World Wide Fund for Nature; WWF; до 1986 г. официално се нарича Световен фонд за дивата природа (на английски: World Wildlife Fund)) е международна неправителствена организация. Тя е създадена в Швейцария през 1961 г. от природозащитници, с първоначално име „World Wildlife Fund“, което и до днес е официалното име на организацията в САЩ и Канада. WWF се занимава с проекти, насочени срещу влошаване на състоянието на околната среда и намаляване последиците от антропогенния фактор. Основните цели на организацията са:

WWF е най-голямата организация за опазване на природното богатство, с над 5 милиона души – членове. Дейността ѝ обхваща повече от 100 държави, включително и България (WWF България), а броят на проектите, по които работи организацията в цял свят са около 3000[1]. Основни принципи в постигането на целите са: диалог между участващите страни, намирането на решения както на регионално, така и на международно политическо ниво. Основен метод в постигането на целите е включването на местни общности в планирането и осъществяването на проектите, проявата на уважение към културните и икономическите им интереси.

През 2005 г. членовете на организацията са инвестирали около 362 милиона евро в повече от 2000 проекта за опазване на околната среда по цял свят, както и в България, а от 1985 г. насам – над 1,165 милиарда долара в повече от 11 000 проекта в 130 държави. Средствата, които се предоставят от дарителите на WWF, се водят на строг отчет и се използват максимално ефикасно за осъществяването на различните природозащитни проекти. WWF е фондация, финансирана от физически лица – 55%, 19% – от правителствени структури (като Световната банка, Департамент за международно развитие и Агенцията на САЩ за международно развитие.

История[редактиране | редактиране на кода]

След посещение с научно-консултантска цел в Източна Африка през 1960 г., бъдещият основател на WWF сър Джулиън Хъксли (Julian Huxley) (известен биолог и първи директор на UNESCO, публикува статии в британския седмичник „Observer“, предупреждаващи британското общество за истинските мащаби на унищожението на природата в Източна Африка. Видни бизнесмени, еколози и други британски природозащитни организации, заинтересовани от проблема, предлагат подкрепата си, за да се наберат средства за разрешаването му. Идеята за фонд в подкрепа на застрашените животински видове първоначално е предложена на Хъксли от Виктор Столън (Victor Stolan) в отговор на статиите в „Observer“. Това предложение кара Хъксли да свърже Виктор Столан с Макс Никълсън (Max Nicholson) – природозащитник и орнитолог, човекът, който всъщност измисля името на организацията. WWF е основана на 29 април 1961 г. под името World Wildlife Fund, а първият офис на организацията отваря врати на 11 септември същата година в град Морж, Швейцария.[2][3]

WWF основава офиси и провежда операции по целия свят. От самото начало WWF работи чрез набиране на средства и предоставянето им на вече съществуващи неправителствени организации, като се основава на най-доброто налично научно познание и първоначално се фокусира върху опазването на застрашени видове. С времето наличните ресурси се увеличават и това позволява на WWF да разшири дейността на операциите си и в други области, като опазване на биологичното разнообразие, устойчиво използване на природните ресурси, намаляване на замърсяването и изменението на климата. Организацията започва да провежда и свои собствени кампании и да разработва проекти за опазване на природата, а от 1980-те години подходът ѝ към опазването става все по-стратегически.

През 1986 г. организацията променя името си на World Wide Fund for Nature, за да отразява по-добре обхвата на дейността ѝ, но запазва същите инициали. Организацията продължава да функционира под първоначалното си име в Съединените щати и Канада.[4]

Учени от WWF в сътрудничество с регионални експерти от целия свят идентифицират 238 екорегиона, представляващи биологично най-отличителните сухоземни, сладководни и морски местообитания на планетата. Екорегионите са определени чрез сравнителен анализ на биоразнообразието, който обхваща всички основни типове местообитания, с площ 5 континента и всички световните океани. Този сравнителен анализ по думите на организацията е първи по рода си.[5] В началото на 2000 г. работата на WWF е фокусирана върху част от тези региони и по-конкретно върху запазването на горски, сладководни и морски местообитания и опазването на застрашени видове, върху промените в климата и отстраняването на най-токсичните химикали. През 1996 г. организацията придобива от ЮНЕСКО общ консултативен статут. От 1998 г. насам WWF публикува т.нар „Доклад за живата планета“. Този доклад представлява проучване, основано на индекса на „живата планета“ (LPI) и изчисления за екологичния отпечатък. Докладът на WWF е водещият научно – базиран доклад за състоянието на планетата и въздействието от човешката дейност.

Няма да спасим всичко, което бихме искали, но ще спасим много повече, отколкото ако изобщо никога не се опитаме.

Сър Питър Скот (Sir Peter Scott)[6], един от основателите на WWF.

Цели[редактиране | редактиране на кода]

Световният фонд за дивата природа цели да изгради устойчиво бъдеще и да спре унищожаването на естествената биологична среда на Планетата. Приоритетите на организацията са разделени в 6 категории[7]:

  1. Опазване на застрашените видове по света
  2. Опазване на океаните
  3. Възстановяване на горите
  4. Опазване и реставриране на реките и речните системи
  5. Усилена работа за овладяване на глобалното затопляне до 1,5 °C
  6. Трансформиране на системите за храна в устойчиви системи

Актуална дейност на организацията[редактиране | редактиране на кода]

Стратегията на WWF за постигане на нейната мисия е съсредоточена специално върху възстановяването на популациите, на 36 вида (видове или групи от видове, които са важни за екосистемата или за хората – например: слоновете, рибата тон, китовете, делфините и морските свине) и намаляването на екологичния отпечатък в 6 области (въглеродни емисии, обработваема земя, пасища, риболов, горско стопанство и вода).

Организацията работи и по редица глобални проблеми като загуба на биоразнообразието и неустойчивото използване на природните ресурси, включително финансовите и бизнес практики, законите и начините на консумация. Местните офиси на организацията работят и по национални или регионални въпроси. WWF има и активни проекти в България на местно ниво, свързани с опазване на природното богатство.

WWF работи с голямо разнообразие от обществени групи за постигането на своите цели. Сътрудници на организацията могат да бъдат: други НПО, националните правителства, местни и глобални бизнеси, инвестиционни банки, учени, рибари, фермери и местни общности. Организацията също така провежда обществени кампании за информиране на широката общественост и оказване на влияние върху лидерите на мнение, и се стреми да образова хората за това как да водят по-екосъобразен начин на живот.

Лого[редактиране | редактиране на кода]

Логото на WWF е вдъхновено от пандата Чи Чи, която е прехвърлена от Пекинския в Лондонския зоопарк три години преди основаването на организацията. По това време Чи Чи е единствената гигантска панда живееща на Запад, което я прави много известна – този факт, наред с физическите характеристики на пандата и статута ѝ на застрашен вид, я превръщат в силен и разпознаваем символ, преодоляващ всички езикови бариери. Освен това организацията има нужда от лого, което да бъде достатъчно въздействащо и в черно-бял печат.[8] Логото е проектирано от сър Питър Скот, по предварителните скици на германския натуралист Джералд Уотърсън.

Логото е леко опростено и направено по-геометрично през 1978 г., а през 1986 г. отново е преразгледано – по времето, когато организацията променя името си. Новата версия е с изцяло черни очи и премахнат общ контур на пандата. През 2000 г. е направена промяна в шрифта, използван за инициалите „WWF“ в логото.

Подход на организацията[редактиране | редактиране на кода]

От 2008 г.[9] стратегията на WWF се фокусира върху:

На местно ниво офиси на организацията работят по национални и регионални проблеми.[10]

За постигането на целите си WWF работи с много различни групи, в това число други неправителствени организации, правителства, представители на бизнеса, инвестиционни банки, учени, рибари, фермери и местни общности. WWF също така се ангажира с обществени кампании, влияещи при взимането на важни решения, и има за цел да образова хората как да живеят по по-екосъобразен начин.

Критика[редактиране | редактиране на кода]

Към организацията са отправяни също така различни критики, напр. че прекалено тесните взаимоотношения с големи корпорации като Coca-Cola, Lafarge, IKEA са недостатъчно прозрачни за обществеността и дарителите, а също и това, че само през 2010 г. е получила дарения на стойност 65 милиона евро от тях (11% от общия доход от дарения)[11][12].

През юни 2011 г. документален филм по немската телевизия ARD разкрива отношенията на WWF със скандалната ГМО-компания Monsanto, чието производство на генномодифицирана соя е подкрепяно и одобрявано от WWF, като по този начин се представя положителен имидж на Monsanto [13].

Освен това най-големите критики са срещу проект на WWF в Борнео, за който организацията е събирала дарения за спасяване на маймуни, но на практика средствата са инвестирани в създаване на плантация за палмово масло, заради която всъщност въпросните маймуни са изчезнали[14].

Във филма се задава въпросът, дали целите на WWF са опазване на природата или сътрудничество с корпорациите.[13]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „World Wide Fund for Nature“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​