Лесовъдство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Лесовъдство е умението да се направлява развитието на една гора в желана посока посредством навременни и рационални мероприятия и въз основа на природонаучни знания. Лесовъдството не е, както често се счита, изкуството да се отглеждат отделни дървета, както например в овощарството. Обект на лесовъдството са горските дървета в тяхната естествена среда, за разлика от растениевъдството, което се занимава с отглеждането на културни растения.

История[редактиране | редактиране на кода]

Лесовъдството започва да се развива във Великобритания в средата на XVII век, с проучванията на Джон Евелин по арбитриран от Кралското общество спор във връзка с някои методи на ползване на дървесина, прилагани от морските комисари по това време.

За основоположник на лесовъдството в континентална Европа се счита Анри-Луи Дюамел дю Монсо (1700-1782) [[1]], инспектор във френската флота. Неговите трудове биват преведени на немски и оказват огромно влияние върху развитието на лесовъдството в Германия през втората половина на XVIII век, където биват открити първите частни лесовъдски школи, техникуми, а вспоследствие започва преподаването на дисциплината и на университетско ниво (в Гьотинген, Хайделберг, Фрайбург, Марбург и Гийсен).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Schütz, J.-Ph. Sylviculture 1. Principes d'éducation des forêts. Presses Polytechniques et Universitaires Romandes, 1990. ISBN 2-88074-186-6