Направо към съдържанието

Амулет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Свещен скарабей, Новоегипетско царство, Лувър

Амулет или талисман в древните религии и съвременни традиционни култури се нарича предмет, за който се вярва, че отблъсква вредните влияния и злите сили или че закриля носещия предмета. Възможни етимологии: нося, отклонявам (от арабски), отблъсквам (лат.). Най-често се носи като колие на врата, но са възможни и много други начини на носене – както скрити, така и на показ – вшиване в дреха, на пръстен, гривна или обеци.

Като амулети се носят фигурки на хора, животни или растения, модели на предмети, камъни, монети, а понякога надписи със свещени слова. В повечето случаи свещени предмети служат и като амулети – образи на божества, свещени растения или свещени животни, религиозни символи и др.

Амулети в Древен Египет[редактиране | редактиране на кода]

Амулетите са познати на почти всички древни религии, но са изключително популярни в Древен Египет. Освен че са носени от живи хора, амулетите са съпровождали и телата на мумиите. Жреците балсаматори задължително са поставяли множество малки фигурки между лентите, с които са увивали балсамираните тела.

Някои от най-често срещаните египетски амулети са свещеният египетски скарабей, „Окото на ХорУаджет, знакът на живота „Анх“, душата птица и др. Изображения на богове също служат като амулети – Хор, Бес, Тот, лъвоглави богини и др. Египетските амулети са изработвани от скъпоценни метали, скъпоценни и полускъпоценни камъни, цветна паста и други изящни материали.

Амулети в юдейската практика[редактиране | редактиране на кода]

Поради забраната за използване на изображения, юдейските практики акцентират върху словата амулети. Особено популярен е еврейският „талейсим“ (talleisim) – кутийка, съдържаща молитвен текст, която правоверните юдеи носят привързана на челото си към тфилина. От него произлиза другото име на амулета – талисман.

Давидовата звезда“, позната като задължителен белег на евреите по време на нацистките преследвания, също е носена като юдейски амулет, макар че по произход се смята символ на Давидовата династия.

Амулети в християнската практика[редактиране | редактиране на кода]

Амулетите са популярни в епохата на ранното християнство и особено сред неканоничните секти. Амулетите, употребявани в гностическите секти вероятно се дължат на силното влияние на древноегипетската религия при формиране на вярванията и практиките им. Някои християнски секти са били повлияни от езическите орфически религиозни вярвания, както показва любопитният амулет с прикован на кръст Бакхически Орфей.

В българският фолклор[редактиране | редактиране на кода]

Според българския фолклор[1] безстеблената решетка варди от зло и носи божията благодат в дома, а цветът и набожда злото на острите си бодлички. Според предание с него самодивите си цедели млякото, от където са останали и имената му цедка и самодивско цвете.

Амулети в ислямската практика[редактиране | редактиране на кода]

Популярни амулети в исляма са т. нар. „Ръце на Фатима“, „Окото на Мохамед“ и др.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]