Американска футболна конференция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лого на Американската футболна конференция

Американската футболна конференция (АФК) (на английски: American Football Conference) е една от двете конференции, съставящи Националната футболна лига (НФЛ). Другата е Националната футболна конференция. Състои се от 16 отбора, разпределени в 4 дивизии - Източна, Северна, Южна и Западна.

История[редактиране | редактиране на кода]

АФК е създадена през 1970 при обединението на Националната футболна лига и Американската футболна лига (АФЛ).[1] Първоначално съдържа всички 10 отбора от АФЛ плюс Кливлънд Браунс, Питсбърг Стийлърс и Балтимор Колтс от НФЛ, за да може броя на отборите в двете конференции да е равен. Създадени са 3 дивизии - Източна, Централна и Западна.

През 1976 Тампа Бей Бъканиърс се присъединяват, но са заменени една година по-късно от Сиатъл Сийхоукс. Джексънвил Джагуарс са добавени през 1995, а една година по-късно - и Балтимор Рейвънс. През 2002 Хюстън Тексънс се присъединяват към АФК, а Сийхоукс са преместени в НФК. Същата година е извършено и преструктуриране, дивизиите са увеличени на четири и конференцията добива днешния си вид.

Питсбърг Стийлърс са печелили май-много пъти АФК - 8, а веднага след тях са Ню Инглънд Пейтриътс със 7.

Отборите от АФК са спечелили 22 пъти Супербоул, а отборите от НФК - 25.

Структура на сезона[редактиране | редактиране на кода]

В редовният сезон всеки отбор играе по 16 мача. 6 от тях са срещу отборите от неговата дивизия - по два мача срещу отбор на разменено домакинство. Останалите 10 мача варират според сезона, като 6 са срещу отбори от АФК, а 4 - срещу отбори от НФК. След края на редовния сезон шестте най-добри отбора в АФК участват в плейофи - четирите шампиони на дивизиите плюс още два отбора с най-добри показатели (т.н. уайлд кард отбори). Шампионът на АФК печели трофея Ламар Хънт и участва в Супербоул срещу шампиона на НФК.

Лого[редактиране | редактиране на кода]

Оригиналното лого на AФК, използвано от 1970 до 2009 представлява оцветена в червено буква 'A' с шест звезди около нея и е взаимствано от логото на АФЛ. През 2010 логото е променено - звездите са знамалени на четири (символизиращи четирите дивизии на конференцията) и са поставени върху буквата. [2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Pro Football - HISTORY. // Посетен на 2009-04-03.
  2. Paul Lukas. But I Absolutely Refuse to Write About the Draft Caps. // Uni Watch blog. Посетен на 2010-04-16.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]