Боулинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Писта за боулинг с подредени в дъното 10 кегли

Боулингът е спортна игра, при която играчите се стремят да съберат точки, като търкалят топка по писта с гладка повърхност, в опит да съборят колкото се може повече от подредените в дъното на пистата предмети, наречени кегли.

История[редактиране | редактиране на кода]

Игрите, при които топките се търкалят или хвърлят към някаква мишена, са познати от дълбока древност. Най-старият вариант на боулинга датира от времето на Древния Египет. Днес най-популярен е американският вариант с десет кегли, който се играе по цял свят, на професионално и аматьорско ниво, като спорт и за развлечение. Съвременният боулинг с десет кегли е създаден, след като през 1845 г. е забранена играта с девет кегли, наредени под формата на ромб. За да избегнат забраната, любителите на този спорт просто добавят една допълнителна кегла, а обичайната дотогава подредба се замества от триъгълната.

Целта на играта е да се съборят всички кегли, с помощта на специалната топка за боулинг, направена от твърд каучук или пластмаса. Любопитно е, че топката има три отвора, където се поставят съответно палецът, средният и безименният пръст. Днес топките са с различна тежест и големина на отворите за пръстите на играча.

Пистата, по която се търкаля боулинг топката, за да достигне до кеглите, може да бъде покрита с пластмаса или ивици от кленова или борова дървесина. Тъй като настилката е изключително важна за успешната игра, боулингът се играе със специални обувки, които са с равни подметки и не само, че не повреждат настилката, но и предпазват от подхлъзване.

От двете страни на пистата има два улея, в които топката попада, ако не се движи централно по пътеката. Също така, за разлика от Кегелбана, боулинга се играе на пистата с масло. Маслото може да бъде различно, но най-често се нарича: късо, дълго и средно намазване. От намазването зависи как ще се държи топката (върти) на пистата. Пистата съдържа и част без масло (суха част). В мазната част топката се търкаля, а в сухата тя придобива скорост и обороти и започва леко да си променя траекторията – зависи от пускането ѝ. В боулинга има различни производители на писти и аксесоари. Най-известни производители на писти и аксесоари за тях са:American Machine and Foundry (AMF), Qubica и други.

Има и редица производители на топки, например: Brunswick, AMF, Storm, Ebonite, Track, Columbia 300, Hammer и други. Топките имат различни цени. Произвеждат се и сакове за топки. Те побират от една до седем топки, зависи от вместимостта. Също така има и специални обувки, известни марки са: Ebonite, Etonic, Dexter, NXT и други. В повечето сакове има пространство и за обувки. Други аксесоари за истинския боулинг играч са талк, кърпа, различни сайдове за обувките, лепенки за топка или за пръсти, специални клийнъри, накитници, напръстници и много други.