Таекуон-до

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Таекуон-до е единственото източно бойно изкуство, което е и олимпийска дисциплина

Таекуон-до (на корейски: 태권도, в свободен превод – „Пътят на ударите с ръце и крака“ или „система от ръце и крака“) е вид източно бойно изкуство, развило се в Корея. Негов създател е генерал Чой Хонг Хи (1918 – 2002).

Двете най-големи Таекуон-До организации са: Международната федерация по Таекуон-До (ITF) – със седалища в Северна Корея, Канада и Испания. И Световната федерация по Таекуондо (WTF), която е създадена през 1973 г. и е със седалище в Южна Корея. Съществува и Българска Таекуон-до Федерация (БТФ).

През 1955 г. Таекуон-до получава своето официално признание като бойно изкуство в Корея. Свикана е специална комисия от водещи майстори, инструктори, историци и известни деятели. Разглеждани са няколко варианта относно наименованието на новия вид бойно изкуство. На 11 април свиканата от генерал Чой Хонг Хи комисия приела предложеното название – Таекуон-До.

През 1959 г. Таекуон-До се разпростира извън границите на Корея.

През 1960 г. се отбелязва бързо разпространение и популярност на Таекуон-до не само в Корея, но и в много страни по света. Първият демонстрационен отбор по Таекуон-до се е състоял от майсторите Хан Ча Кио, Ким Джунг Кеун, Парк Джунг Су и Куон Дже Хуа, които популяризирали новото бойно изкуство в девет страни. Това послужило като основа за създаването на Международната Таекуон-До Федерация (ITF).

На 28 май 1973 г. Световната Таекуон-До Федерация е създадена в Сеул с участието на Виетнам, Малайзия, Сингапур, Западна Германия, САЩ, Турция, Италия, Египет и Корея.

От 2000 г. Таекуон-до WTF е единственото източно бойно изкуство, което е и олимпийска дисциплина.

История[редактиране | редактиране на кода]

Таекуон-до е корейско бойно изкуство. Негов създател е генерал Чой Хонг Хи. Официална дата, на която е признато възникването на Таекуон-до е 11 април 1955 г.

Названието „Таекуон-до“ е съставено от 3 корейски думи:

 • „Тае“ – означава крак, изпълнение на удари с крака или в скок;

­* „Куон“ – ръка, нанасяне на удари с ръка, чупене с ръка;

 • „До“ – път.

Основните техники в Таекуон-до са разработени от генерал Чой Хонг Хи в периода 1946 – 1954. Той използва познанията си по Те Кион и Карате и ги съчетава с принципите на физиката и биомеханиката, позволяващи човешките крайници да бъдат използвани с максимална ефективност за защита и нападение.

Развитието на Таекуон-до в България започва в края на 1985 г., когато в страната пристига майстор Ким Унг Чол от Северна Корея. Въпреки краткия престой, той оставя множество последователи. През 1988 г. към майстора е отправена официална покана отново да посети България. Той си поставя за цел създаването на Българска Федерация по Таекуон-до (БФТ) към Международната Таекуон-до Федерация, както и подготовката на български национален отбор за участие в международни прояви.

Малко по-късно майсторът става първи преподавател в новосъздадената специалност „Таекуон-до“ в Национална Спортна Академия. През 1989 г. официално се учредява БФТ. Голям принос за развитието и утвърждаването на Таекуон-до в България имат корейските инструктори, работили в България: майстор Ким Чол Ман VI дан (1989 –­ 1993), майстор Сок Мин Чол VII дан (1993 ­– 1999), и най-вече на майстор Ким Унг Чол IX дан, който и до днес преподава в България.

Теория на силата[редактиране | редактиране на кода]

Равновесие (Запазване на баланс)

 • Ударът е по-ефективен, когато тялото е в равновесие.
 • Когато теглото на тялото е равномерно разпределено върху двата крака, центъра на тежестта трябва да бъде в средата на линията между двата крака.
 • Когато цялото тегло е само върху единия крак, то центъра на тежестта на тялото трябва да е на вертикалната линия, преминаваща през средата на ходилото.


Контрол на дишането (Да се издишва при всяко движение)

 • Трябва да се издишва силно при удар или блок. Така се напрягат стомашните мускули и се отдава максимала сила на удряния обект. Издишването гарантира, че няма да вдишаме по време на удара, което може да попречи на движението и да предизвика загуба на мощ на удара. Трябва да се вдишва бавно при подготовката на следващото движение.


Маса и ускорение (Силата е равна на масата по ускорението)

 • Според втория закон на Нютон силата е равна на масата по ускорението.
 • За да стане ударът по мощен, трябва в него да се вложи по-голяма маса от тялото с по-голямо ускорение.
 • Ускорението е по-голямо при по-голяма скорост на извършване на ударите. Трябва да се стремим скоростта да е максимална в последната фаза на удара.
 • Начин да вложим нашата маса е като повдигнем центъра на тежеста на тялото ни чрез отскок или изправяне на коленете, а в момента на удара се снишим. При това използваме и силата на земното привличане, което ни дава и допълнително ускорение.


Отпускане и усукване (Блоковете с ръка или ударите почти винаги са свързани с усукване на китката точно преди крайната фаза на удара)

 • Силата идва от отпускането, не от мускулите. Напрегнатостта на мускулите забавя движенията и намалява скоростта. Бавно вдишване и отпускане предшестват всеки от удари, както е при туловете.

Клетва[редактиране | редактиране на кода]

Аз ще спазвам принципите на Таекуон-до;

Аз ще уважавам инструкторите и старшите;

Аз никога не ще злоупотребя с Таекуон-до;

Аз ще защитавам свободата и справедливостта;

Аз ще градя един по-мирен свят;

Принципи[редактиране | редактиране на кода]

Учтивост, Почтеност, Постоянство, Самоконтрол, Непоколебим дух.

Не е необходимо да се говори за това, че успехите или неудачите в Таекуон-до много зависят от това как трениращия разбира и прилага на практика принципите на Таекуон-до, служещи за ръководство на всеки сериозно занимаващ се с този вид бойно изкуство.


УЧТИВОСТ

Може да се каже, че учтивостта е неписан закон, препоръчван от древните учители като философия в качеството на средство за пречистване на човечеството в процеса на построяване на хармонично общество.

Формирайки своя характер, трениращите Таекуон-до са длъжни да спазват следните правила, включвайки ги като задължителен елемент в тренировъчния процес.

1. Да се развива дух на взаимоуважение.

2. Да се борят със своите лоши навици.

3. Да бъдат вежливи.

4. Да се поддържа атмосфера на справедливост и хуманизъм.

5. Да се съблюдава йерархията в отношенията между трениращите и инструктора, начинаещите и напредналите, старите и младите.

6. Да се държи в съответствие с приетия етикет.

7. Да се уважава положението на другите.

8. Да се отнася към другите честно и открито.

9. Да се въздържа от приемането или връчването на подаръци във всички случаи, когато това може да бъде изтълкувано погрешно.


ПОЧТЕНОСТ

В Таекуон-до значението на тази дума донякъде се отличава от тълкуванието и в речниците. Всеки е длъжен да може да различава правилното от грешното и в случай че постъпи погрешно, трябва да си вземе поука.

По долу са приведени примери, илюстриращи недостатъците на честността.

1. Опити от преподаване на невярна техника от инструктора поради липса на знание или безотговорност.

2. Използване на подпилени или предварително сцепени дъски при демонстрация на силов тест.

3. Опити на инструктора да „маскира“ недостатъците на своята техника като създава добри условия за тренировка.

4. Подкупване на инструктора.

5. Опити от страна на трениращите да получат по-висока степен за осъществяването на грозни намерения или за демонстриране на своето превъзходство.

6. Инструктор, преподаващ Таекуон-до единствено в името на удовлетворяване на собствените материални изгоди.

7. Игнориране мнението на начинаещите.


ПОСТОЯНСТВО

Древните хора са казвали: „Упоритостта води към съвършенство“. За да постигнеш нещо е необходимо да си го поставиш за цел, която да осъществиш с постоянство.

Една от тайните на майсторите на Таекуон-до гласи: „упорито преодолявай всички трудности“. А Конфуций е казал: „Този, който не е упорит на младини, рядко постига успех, когато порасне“.


САМОКОНТРОЛ

Самоконтролът е важно както в тренировъчната зала, така и във всекидневния живот. Изгубването на самообладание по време на спаринг може да доведе до много сериозни последствия и за двамата съперници. Също така неотзивчивостта в групата е проява на лош самоконтрол.

Лао Дзъ е казал: „Силният – това е този, който умее да побеждава себе си, а не другия“.


НЕПОКОЛЕБИМ ДУХ

Трениращите Таекуон-до са длъжни да бъдат честни и искрени, да не се боят от нищо, да проявяват непоколебим дух, независимо от това кой е противникът или колко много са противниците.

Колани[редактиране | редактиране на кода]

Бял: Символизира чистота, тоест начинаещите в самото начало практикуват Таекуон-до, без да имат никакви знания и умения;

Жълт: Символизира Земята, в която се пускат корените, от които израстват семената на Таекуон-до;

Зелен: Символизира началният етап от процеса на развитието на дърво, което наподобява процеса на развитие на Таекуон-до;

Син: Символизира небето, към което подобно на развиващо се дърво, в процеса на тренировки трениращият се стреми към съвършенство;

Червен: Символизира опасност, предупреждава трениращия за необходимост от строг самоконтрол;

Черен: Противоположност на белия, символизира майсторство на техниката на Таекуон-до, а също така и че притежателите на този пояс не се боят от силите на мрака и злото.

Подредбата на цветните колани не е случайна. Основава се на древните традиции. Черният, Червеният и Синият цвят съответстват на йерархии по времето на династиите Когурьо и Силла, а притежателите на червен колан са носили пояс, оцветен наполовина в черно, наполовина в червено. Главното значение на колана е да подчертава философските възгледи на Таекуон-До, а също така означава и квалификацията на трениращия. На 1 юли 1985 е взето решение, което гласи, че коланът трябва да обикаля кръста един път, а не два пъти, както се е практикувало преди. Едната обиколка на колана около кръста символизира:

а) стремеж към постигането на цели, които са били неосъществими преди това;

б) служба на един господар с непоколебима преданост;

в) достигане на победата само с един удар;

Философия[редактиране | редактиране на кода]

Философията на Таекуон-до така, както е написана от генерал Чой:

1. Бъди готов да ходиш там, където ходенето може да бъде трудно и да правиш това, което трябва, дори да е невъзможно.

2. Бъди внимателен към слабите и твърд към силните.

3. Бъди доволен от парите и възможностите, които имаш, но от уменията си – никога.

4. Винаги завършвай това, което си започнал, без значение дали е малко или голямо.

5. С желание учи всеки, независимо от религията, расата и идеологията му.

6. Никога не отстъпвай пред натиск и заплахи в преследване на благородната си цел.

7. Преподавай знанията и уменията си с действия, а не с думи.

8. Винаги бъди себе си, дори и когато обстоятелствата не са в твоя полза.

9. Бъди вечния учител, който учи с тяло, когато е млад, с думи, когато е стар и с духовни напътствия след смъртта си.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Taekwondo“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.