Талес Аления Спейс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Талес Аления Спейс
Основана 10 април 2007
Седалище Flag of France.svg Кан Франция
Служители 7 200
Годишни приходи 1,8 млрд. евро
Собственик Талес груп
Уебсайт Официална страница
Талес Аления Спейс в Общомедия


Талес Аления Спейс е фирма, създадена при закупуването от Талес Груп на дяла на Алкател в двете съвместни фирми на Алкател и Финмеханика - Алкател Аления Спейс и Телеспацио.

История[редактиране | редактиране на кода]

Алкател Аления Спейс е създадена на 1 юни 2005 г. чрез сливането на Алкател Спейс и Аления Спацио, и е собственост на Алкател-Лусент (67%) и Финмеханика (33%). Фирмата е най-големият производител на космически спътници в Европа. Създала е модула Кълъмбъс на Международната космическа станция, и многоцелевите логистични модули, използвани за пренасяне на товари чрез космическата совалка.

Успоредно със създаването на фирмата е създаден и Телеспацио Холдинг, също чрез сливане на подразделения на Алкател и Финмеханика.

На 5 април 2006 г. Алкател продава дяла си в Алкател Аления Спейс (и в Телеспацио) на Талес Груп. Европейският съюз дава съгласието си за продажбата на 10 април 2007 г.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Към 2007 г. Талес Аления Спейс има 7 200 служители, работещи в 13 центъра в пет страни (Франция, Италия, Испания, Белгия и САЩ):

Мениджмънт[редактиране | редактиране на кода]

От юли 2008 г. изпълнителен директор е Рейналд Сезнек, който поема поста от Паскал Сурис.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Thales Alenia Space“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.