Герб на Беларус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Герб на Беларус
Герб Рэспублікі Беларусь
Герб Республики Беларусь
Coat of arms of Belarus (official).svg
Детайли
Гербоносец Република Беларус
Утвърден 7 юни 1995 г.
Нашлемник червена звезда
Предишни версии Belarus coa.png
1995 – 2012
Coat of arms of Belarus (1991–1995).svg
1991 – 1995

Националният герб на Република Беларус (от хералдическа гледна точка – емблема), според официалното описание, представлява контурна карта на страната, поставена на златни лъчи и изгряващо слънце иззад земното кълбо. Над контура е изобразена петолъчна червена звезда. Гербът е окръжен с венци от златни класове, преплетени отдясно с цветове на детелина, а отляво – с лен. Класовете са обвити с червено-зелена лента, на която в долната част е изписан със златни букви надписът: „Рэспубліка Беларусь“[1][2].

Приет е на 7 юни 1995 г. след референдума в страната същата година, като заменя стария герб Погон[3], който се е използвал по времето на Великото литовско княжество и като герб на днешна Литва. Настоящият герб на Република Беларус всъщност е емблема, тъй като не съдържа никакви хералдически символи (щит, корона, постамент, мото и др.). Много наподобява герба на Беларуската ССР, направен от художника Иван Дубасов през 1950 г. на базата на съветския герб, като на мястото на сърпа и чука е поставена картата на Беларус. По подобен начин са направени и гербовете на Узбекистан, Таджикистан, Приднестровието, Македония и др. Сегашният закон за чертежа и използването на националния герб е приет на 5 юли 2004 г. Направена е модификация през 2012 г.[4]


Неофициално очаквано изображение на новия герб

Правителството на Република Беларус планира през 2020 г. да бъде извършена поредна промяна в държавния герб. Корекциите включват лека промяна на цветовите оттенъци, уголемяване на червената звезда и контура на границите на страната (също и промяна на цвета на границите от зелен към златен) и промяна на изображението на глобуса - вместо показаните Скандинавия и Русия да бъде изобразена Европа.

История[редактиране | редактиране на кода]

Погон[редактиране | редактиране на кода]

За първи път Погонът се използва като личен герб на Алгирдас, великият литовски херцог, а по-късно през 1366 се използва и като герб на Великото литовско княжество. След завладяването на Литва от Русия през 1795 г., Погонът се включва в императорският герб на Русия. След обявяването на независимостта на Беларуската народна република, която съществува за кратко време през 1918 г., Погонът става национален герб на страната. През 1991 г. Беларус обявява независимост от СССР и отново използва Погонът, но след референдума през 1995 г. гербът се заменя със сегашния.

Герб на Беларуската съветска социалистическа република[редактиране | редактиране на кода]

Първи герб (1920 – 1927)[редактиране | редактиране на кода]

От 1920 г. до разпадането на Съветския съюз Беларус (Беларуската съветска социалистическа република) използва емблема, аналогична на тази на Съветския съюз. Първата емблема, която БССР използва, се приема 1919 и много наподобява емблемите на Руската съветска федеративна социалистическа република и Украинската съветска социалистическа република. Представлява червен щит, на който в дъното се показва изгряващото слънце, а на лъчите му са поставени златни сърп и чук символизиращи единството на работниците и селяните. Над тях са написани инициалите на републиката – „Б. С. С. Р.“ („Беларуская Савецкая Сацыялістычная Рэспубліка“). Отстрани на щита има венец от житни класове, а в най-долната му част червена лента на която пише мотото на СССР – „Пралетары ўсіх краін, злучайцеся!“ („Пролетарии от всички страни, съединявайте се!“)

Втори герб (1927 – 1938)[редактиране | редактиране на кода]

През 1927 г. гербът се заменя с нов. Щитът се премахва, в дясната част на венеца пшеницата също се маха и на мястото ѝ се поставя дъбова клонка, а в лявата освен житните класове се прибавя и детелина. Сърпът и чукът вече не са златни и над тях се слага петолъчка. Под слънцето се поставя земното кълбо. Венецът се увива с червена панделка, на която на беларуски, полски, идиш и руски се изписва „Пролетарии от всички страни, съединявайте се!“ Инициалите Б. С. С. Р. се изместват в най-долната част на венеца.

Трети герб и неговите модификации[редактиране | редактиране на кода]

През 1938 г. отново се приема нов герб. Мотото вече се изписва само на руски и беларуски (надписите на полски и идиш са премахнати). Дъбовата клонка се заменя с житни класове и лен. Гербът е по проект на художника Иван Дубасов.

Подобни гербове[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]