Герб на Унгария

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Герб на Унгария
Coat of arms of Hungary.svg
Детайли
Утвърден 3 юли 1990
Корона Корона на Свети Стефан
Щит в дясно - червени и сребърни ивици; в ляво - на червено двоен кръст, стъпил на корона, всичко върху тривърха планина в зелено

Гербът на Унгария е възстановен на 3 юли 1990 г. Представлява щит, състоящ се от две полета, увенчан с короната на Свети Стефан. На дясното поле на щита са изобразени 8 хоризонтални (по 4 червени и 4 сребърни (бели) ивици. В лявото поле има изобразени три хълма, централния е увенчан със златна корона, от която се извисява патриаршески кръст на червно поле.

История[редактиране | редактиране на кода]

Червените и сребърни (бели) ивици са взети в унгарския герб от династичния герб на първата унгарска династия на Арпадите,който за първи път е изобразен на печат от 1202 г. Според някои изследователи ивиците символизират 4-те главни унгарски реки: Дунав, Тиса, Драва и Сава. В лявото поле на герба са поставени двоен кръст върху тривърха планина. Двойният (патриаршески) кръст има византийски произход и пристига в Унгария през 1190 г. Тривърхата планина води началото си от 14 век и символизира трите части на Татрите - Татра, Матра и Фатра. през Средновековието изобразените три хълма са официалния герб на страната. Сегашната композиция на унгарския герб е от 16 век. Гербът е увенчан с Унгарската света корона, която не е хералдическа, а е част от унгарските кралски регалии и се пази в унгарския парламент. Короната е направена през 12 век и е един от основните символи на страната и унгарското обединение.

Исторически унгарски гербове[редактиране | редактиране на кода]

През 1849 г., година след Революция от 1948, е обявявано детронирането на Хабсбугската династия. Така короната се премахва от герба. Този герб е известен в унгарската история като "герб на Кошут".

След падането на режима на Лайош Кошут, възстановява се коронованата версия на герба, наричан в унгарската история "коронован малък герб". Освен този "коронован малък герб" съществува и "коронован среден герб" за по-официални случаи, в който се съдържат и умалените образи на гербовете на Трансилвания, Фиюме, Славония, Хърватско, а от 1915 г. - и Босна. Паралелно с тях се използва и общият австо-унгарски герб.

При провъзгласяването на републиката през 1918 г. се приема като официален отново гербът на Кошут. През 1919 г. този герб е премахнат от комунистическото управление на Унгарската съветска република, която обявава за унгарски герб червената звезда. След падането на комунистическото управление на 1 август 1919 г. се връща коронования малък герб. От 1938 г. започва да се използва отново и паралелено и коронованият среден герб.

На 20 август 1949 г. се създава напълно нов герб от комунистически тип, известен като "герб на Ракоши". По време на револцията от 1956 г. отново се възстановява герба на Кошут. След потушаването на революцията, се създава отново нов герб ("герб на Кадар"), който представлява своеобразна смесица от гербовете на Ракоши и на Кошут.

При падането на комунизма през 1989 г. се водят ожесточени политически спорове коя версия на традиционалния унгарски герб да бъде отново възстановен като официален: герба на Кошут или коронования малък герб. Мнозинството на хората с леви възгледи препочитат герба на Кошут, докато мнозинството на хората с десни възгледи препочитат малкия коронован герб. На края с малко мнозинство при парламентарното гласуване надделява малкият коронован герб с довода, че Унгарската света короната в герба не представлва монархически символ, а символизира на унгарската държавност и обединение.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]