Герб на Сърбия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Герб на Сърбия
Грб Србије
Други версии
Малка форма на герба
Детайли
ГербоносецРепублика Сърбия
Утвърден17 август 2004 г.
Коронакралска корона
Щитна червено бял двуглав орел, въоръжен в златно; долу – две лилии в злато; на орела – на червено кръст с 4 огнива, всичко в сребро.
Други елементичервена мантия, увенчана с кралска корона
Герб на Сърбия в Общомедия

Гербът на Сърбия се появява за първи път по времето на цар Стефан Душан, на чиито печати има изобразен двуглав орел, а също и на деспот Йоан Оливер.

По-късно по времето на династиите на Лазаревичите и Бранковичите в сборника на Улрих Райхентал (Ulrich Reichental) и Конрад Грюненберг (Konrad Grünenberg) сръбският герб е представен като двуглав златен орел на червено поле. Според Павел Ритер-Витезович – Христофор Жефарович гербът на Сърбия е сребърен кръст на червено поле с по едно сребърно огниво (очила) във всеки ъгъл на кръста. Мавро Орбини сочи същия герб с очила, но поставен на гърдите на едноглав орел с корона и го представя като герб на крал Вълкашин Мърнявчевич. Официално този герб се употребява през трийсетте години на 18 век като герб на карловацката митрополия и е утвърден от императрица Мария Тереза на 17 май 1777 г., а кръстът с очилата се разпространява широко сред сръбския народ като национален герб. И днес този кръст с очила е герб на Сръбската патриаршия. В щита на герба на Войводина от 1848 и 1861 г. е изобразен сребърен кръст на червено поле с очила във всеки ъгъл на кръста.

За държавен герб по времето на княз Милош Обренович е утвърден кръстът с очилата. В чл. 4 от Конституцията от 1835 г. е описан така: „Народният сръбски герб представлява кръст на червено поле, а между краката на кръста по едно огниво. Гербът е опасан със зелен венец отдясно, а отляво с маслинови листа“.

След утвърждаването на Кралство Сърбия е променен и сръбският държавен герб и чл. 2. Конституцията от 21 декември 1888 г. гласи така: „Гербът на Кралство Сърбия е двуглав бял орел на червен щит. Над главите на двуглавия бял орел стои кралска корона. На гърдите на орела е гербът на Княжество Сърбия: бял кръст на червен щит с по едно огниво във всеки ъгъл на кръста“. Подобно е и описанието на герба в Коснтитуцията от 6 април 1901 и 5 юни 1903 г.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]