Мавро Орбини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мавро Орбини
Mavro Orbini il regno de gli slavi.jpg
Роден 1563 г.
Починал 1614 г. (51 г.)
Професия писател, преводач, идеолог и историк
Известни творби Царството на славяните
Заглавна страница на „Царството на славяните

Мавро Орбини (средата на 16 век – 1614) е писател, преводач, идеолог и историк. Неговата книга „Царството на славяните“ („Il Regno degli Slavi“) силно повлиява върху панславянската идеология и историография през следващите векове.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Рагуза. Предполага се, че Мавро Орбини е от семейството на Вицко Орбини, скромен по капитал търговец, преселил се от Котор, венчал се в Дубровник в края на 1561 г. Раждането на бъдещия историк се отнася към периода 1563 – 1565 г. Това означава, че Орбини подготвя и отпечатва „Царството на славяните“ преди да е навършил 40 години. Единствената безспорна информация за младостта на Мавро Орбини е, че той израства в културната атмосфера на богати духовни интереси и на трайни книжовни и научни традиции, с каквито е известен бенедиктинският орден. И това в края на XVI век и началото на XVII, когато монашеството е кариера с всичките ѝ усложнения и конфликти – светски по своите причини и светски по чисто човешките отношения.

Замонашва се в бенедиктинската традиция и живее известно време в манастир на остров Млет, после отива в Стон, а след това е абат в Бачка. Прекарва последните години от своя живот в родната Рагуза.

Документи от 1592 г. сочат Орбини като игумен (приор) на манастира „Свети Андрей“. На следващата година е избран за абат на стария манастир „Свети Арахангел Михаил“ на остров Шипан. Предполага се, че по това време той вече е работил върху историографските си записки. В този момент избухва конфликтът на Орбини с председателя на Млетската конгрегация дубровничанина Джанбатиста Орсатов Джурджевич, който лишава Орбини от длъжността му и го предава на инквизицията в Рим. Но дубровнишкият надбискуп Аурелио Новарино измъква Орбини от Млет и излиза със заключение, че е напълно невинен. Освен оправдателната присъда, Новарино възвръща на Орбини всичките му предишни права и обявява честта му за ненакърнена. В 1597 г. папа Климент VIII определя Орбини за абат на бенедиктинския манастир „Света Мария“ в Бачка.

В царството на славяните[редактиране | редактиране на кода]

До 1601 г. написва „Il Regno degli Slavi“, в която се опитва да обедини историческите сведения за южните славянски народи. Към съчинението привежда превод на т.нар. летопис на поп Дуклянин (обикновено датиран към 12 век). По заповед на Петър I през 1722 г. (годината след обявяването му за император, а Руското царство за Руска империя – виж и реформи на Петър I) книгата е преведена на руски с известни съкращения.

Докато Орбини живее в Далмация, в Дубровник работи и Яков Лукаревич, чийто труд свидетелства за сътрудничество между двамата историци. Особена заслуга за написването на „Царството на славяните“ има Марин Бобалевич, аристократ и великодушен меценат. С щедрата му морална и материална подкрепа Орбини получава достъп до прочути библиотеки и събира богати сведения за Илирия, в която „всички южни славяни се борят, творят, побеждават или падат с антична гордост“. И в този достолепен свят най-величествено се извисява по значение република Дубровник.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]