Бенедиктински орден

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Бенедиктински орден
Coat of Arms of the Order of Saint Benedict (simple).svg
Латинско име Ordo Sancti Benedicti
Съкратено име OSB
Църква Католическа църква
Девиз Ora et labora (Моли се и работи)
Основател Свети Бенедикт Нурсийски
Дата на основаване 529 г.
Съвременен статут действащ
Сайт [1]

Бенедиктинският орден (на латински: Ordo Sancti Benedicti, OSB) е най-старият западен католически орден. За година на неговото основаване се приема 529, когато Св. Бенедикт Нурсийски приема монашеството.

История[редактиране | редактиране на кода]

След смъртта на св. Бенедикт през 547 г. основаният от него манастир Монте Касино съществува още не дълго и е разрушен от лангобардите около 577 г (по-късно е възстановен). Монасите, с подкрепа на папа Григорий I Велики се разпръскват по различни страни, разпространявайки по този начин устава и идеите на св. Бенедикт. Скоро бенедиктински манастири възникват в Англия, Франкското кралство, други страни от Западна и Централна Европа, а към 11 век и в Източна Европа. Сред известниците бенедиктинци от този период са св. Анселм Кентърбърийски, св. Вилиброрд, св. Адалберт Пражки и др.

Доколкото "Устава на св.Бенедикт" се предполага централизирана структура, манастирите до 11 век, прилагащи бенедиктински устав са независими.

През 13 век възникват нови, бързо развиващи се ордени - тези на доминиканците и франсисканците и се променя структурата на европейското общество, което предопределя началото на упадъка на ордена на бенедиктинците. Още повече се засилва този процес на упадък в хода на Реформацията и секуляризацията през 18 век.

През 19 век започва възраждане на ордена, което продължава и през 20 век. Импулси за развитието на ордена в Новото време става дейността на братята от ордена в областите на изучаване на среновековната литература, музика и живопис, а също и тяхната мисионерска дейност в Африка и Азия.

През 1893 г. папа Лъв XIII обединява всички бенедиктински манастири и конгрегации в Бенедиктинска конфедерация.

Организация[редактиране | редактиране на кода]

Абатство Монте-Касино — родина на ордена на бенедиктинците - в наши дни

През 2004 г. Бенедиктинската конфедерация се състои от 21 конгрегации и 6 независими манастира. Общото число на монашеските обители — 344. Общо монаси — 7798, от тях 4344 свещеника. Начело на конфедерацията стои абат-примас, който се избира за срок от 8 години. Той представлява бенедиктинците пред Светия престол, но няма право да назначава или сменя настоятели на манастирите.

Основно бенедиктинците се занимават с молитви, интелектуални занятия, религиозно изкуство и мисионерска работа.

Девиз на ордена: "Моли се и работи" (на латински: '"Ora et labora"').

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]