Орден на Свети Лазар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лазарити
Пълно имеОрден на свети Лазар Йерусалимски
Друго имепрокажените братя на Йерусалим, лазарити
Подчинен наримския папа
ЦъркваРимокатолическа църква
ПокровителСвети Лазар
Дата на основаванеСпоред различните теории 1098/1119
Типдуховно-рицарски орден
Функциязащита на поклонниците
Участие вКръстоносните походи
Отличителни знацибяла мантия със зелен кръст
Лазарити в Общомедия

Орденът на св. Лазар Йерусалимски е основан от кръстоносците в Йерусалим през 1098 г. въз основа на болниците за прокажени, съществували под юрисдикцията на Йерусалимската патриаршия.[1] Патронът му е св. Лазар от Витания. Орденът приема в редиците си рицари, болни от проказа.[2], давайки им лечение и закрила, като по този начин те се чувстват равнопоставени със своите „братя по оръжие и съдба“ от другите кръстоносни ордени. Следва „Устава на Августин Блажени“ и въпреки че не е признат официално до 1255 г., се ползва с определени привилегии и получава пожертвования.

След превземането на Йерусалим през 1187 г. от Саладин членовете на ордена (лазарити) участват в Третия кръстоносен поход и редица битки след него. В битката при Форбия (дн. Газа) на 17 октомври 1244 всички участващи в сражението рицари от ордена, начело с магистъра са убити; участват и в битката при ал-Мансура (8 – 11 февруари 1250)[3]. Орденът на Свети Лазар изгражда тесни връзки с Ордена на Тамплиерите. След падането на Йерусалим в ръцете на сарацините, двете институции споделят общ щаб в град Акра – последният християнски бастион на източния бряг на Средиземно море. След падането на Акра през 1291 г. Орденът на св. Лазар се установява във Франция и прекратява участието си в бойни действия. Класически пример на основаните от лазаритите лепрозории е остров Лазарето в лагуната на Венеция. Националните клонове на ордена са загубили връзките си един с друг, но всеки от тях изтъква правоприемството си от средновековното братство.

През 1572 г. савойският клон на Ордена на св. Лазар се обединява с Ордена на св. Мавриций в Орден на светите Мавриций и Лазар, който и към днешно време е свързан със Савойската династия. Самият Орден на св. Лазар не се разпада, продължавайки дейността си.

Днес орденът съществува, има седалища в 25 страни и се занимава с благотворителна дейност.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Environ 1295, Constitution, règlements et nécrologie de Seedorf (Suisse)
  2. Д. Моркамб, Leper Knights, The Boydell Press 2003, стр. 11
  3. Д. Моркамб, Leper Knights, The Boydell Press 2003, стр. 14

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]