Йосифинки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
йосифинки
Пълно име Сестрите на Свети Йосиф на Явлението
Латинско име Institutum Sororum a S. Joseph ab Apparitione
Съкратено име SJA
Църква Католическа църква
Основател Емили дьо Виалар
Дата на основаване 1832 г.
Съвременен статут действащ

Сестрите на Свети Йосиф на Явлението (на лат. Institutum Sororum a S. Joseph ab Apparitione) е католическа религиозна институция, основана от Емили дьо Виалар. Нейните членове са популярни в България под наименованието Йосифинки, а в някои преводни документи и като Йозефинки.

История на Обществото[редактиране | редактиране на кода]

Девическата конгрегация Св. Йосиф на Явлението е основана на 25 декември 1832 г. в Гаяк департамента Тарн, Франция от Емили дьо Виалар (1797 – 1856), която става една от най-известните представителки на френското католическо мисионерство през ХIХ в. [1]

С мисия включваща мисионерство, пасторално служение, образование за девойки и младежи, грижа за болни и възрастни хора. Сестрите имат мисии в Африка, Азия, Европа и Латинска Америка. Седалището на конгрегацията е в Париж, Франция. На 31 декември 2005 г. има общо 940 сестри в 154 общности.

Йосифинки в България[редактиране | редактиране на кода]

За първи път йосифинките стъпват на Балканите през 1855 г., когато създават мисионерска станция в Атина. През 1866 г. монахини откриват своя мисия в Пловдив и основават девическото училище „Свети Йосиф“. По покана на отец Тимотей Строна монахини от мисията в Марсилия пристигат през октомври 1879 г. в България и основават девическото училище „Свети Йосиф“ в София. Монахини от общността се установяват в Бургас през 1891 г., където също откриват девическо училище – „Свети Йосиф“ .

След затваряне на колежите през 1948 г. сестрите-йосифинки са принудени да напуснат България. През 1996 г. монахини от конгрегацията се завръщат в България и установяват своя мисия в Белене.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Елдъров С, Католиците в България (1878 – 1989). Историческо изследване. София, 2002 г.
  2. Сестрите на Св. Йосиф на Явлението