Тимотей Строна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тимотей Строна
Timoteo Gronda da Strona
италиански католически духовник
Роден
Починал

Религия Католическа църква

Тимотей Гронда да Строна (на италиански: Timoteo Gronda da Strona) е италиански католически духовник, мисионер-капуцин в България, поставил основите на латинската католическа енория „Свети Йосиф“ в София.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Тимотей Строна е роден през 1830 г. в Биела, Северна Италия. През 1848 г. постъпва в ордена на капуцините.

През 1854 г. е изпратен в източната мисия на капуцините в Османската империя. От 1857 г. католиците в Бургас са под юрисдикцията на Трапезундския апостолически викарият на капуцините (действащ на азиатския бряг на Черно море в Турция). На 22 ноември 1858 г. отец Тимотей пристига в Бургас като мисионер.

От 1861 г. до 1876 г. е свещеник в енорията „Свети Лудвиг“ в Пловдив. От 1870 г. отговаря за католиците в София и два пъти годишно посещава града. Светата литургия е обслужвана по къщите на вярващите, един от които е бил полският лекар Томаин. Тогавашният австрийски заместник-консул Йозеф Лутероти подпомага мисионера да купи изгодно терен от 2800 кв. м. в централната част на София. През 1875 г. са положени основите на нова църква. [1]

Отец Тимотей отслужва първата църковна служба в новия (още незавършен) храм „Свети Йосиф“ на 21 ноември 1878 г. През същата година успява да построи малко жилище за свещениците-мисионери. През август 1879 г. основава девическото училище „Свети Йосиф“ с помощта на сестрите-йосифинки. През 1881 г. с негова помощ е основано мъжкото училище „Св. св. Кирил и Методий“. През 1885 г. е завършена църквата. През 1889 г. успява да завърши последната сграда от комплекса около църквата – жилищна сграда за монахините и монасите.[1]

През 1889 г. отец Тимотей заедно с помощника си отец Козма Вики започват да събира средства за построяване на католическа болница в София. Княгиня Клементина, чийто изповедник е самият Тимотей, дава най-голямата сума. Австро-унгарският император Франц Йосиф дарява 10 000 крони с уговорката, че в бъдещата болница ще се лекуват безплатно бедни австро-унгарски поданици.[2] През 1890 г. болницата е завършена и е открита на 14 юни 1891 г. под името Международна католическа болница „Княгиня Клементина“.

Отец Тимотей умира на 10 ноември 1894 г. в София. На погребението му присъстват консулите на Франция, Италия, Австрия и Белгия и министър-председателя Константин Стоилов. Погребението шествие е водено от архиепископ Роберто Менини. Княжеското семейство е платило разноските по погребението.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б 100-годишният юбилей на капуцините в България (1841 – 1941), София, 1941
  2. Международната католическа болница „Княгиня Клементина“