Салезиани на Дон Боско

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Конгрегация на салезианите на Дон Боско
Латинско име Societas Sancti Francisci Salesii
Съкратено име S.D.B.
Църква Католическа църква
Основател Джовани Боско
Дата на основаване 1859 г.
Съвременен статут действащ
Сайт [1]

Салезианите на Дон Боско е монашеско общество на Католическата църква, основано в средата на 19 век от свети Иван Боско (Giovanni Bosco), по-познат като Дон Боско (1815-1888) в опит чрез благотворителност да оказва помощ на деца, чиито семейства са обеднели по време на Индустриалната революция.

Мисията на ордена е работата с деца и младежи, развитието им и превенцията на зависимости. Салезианите живеят според примера на свети Иван Боско. Той е живял в Торино, където помагал на бедни момчета и младежи от улицата. Приютявал ги и се опитвал да ги възпитава и образова, за да могат да се интегрират в общество като почтени граждани и добри християни.

Салезианите по света

В България салезианите живеят от 1994 г. Седалището им е в град Казанлък, като в момента обществото им наброява 7 монаха – трима в Казанлък, трима в Стара Загора и един в Ямбол, както и няколко доброволеца. Освен работата с деца, салезианите обслужват 5 енории и помагат в социалната дейност.

През януари 2009 г. е основана фондация "Дон Боско България" в Стара Загора, която работи в ромския квартал "Лозенец" въз основа на принципите на Превантивната система на Дон Боско. Главните ѝ цели са образование, възпитание и интеграция, а основната ѝ дейност е занималня. За децата, посещаващи занималнята, се провеждат и няколко ателиета ежеседмично – по танци, музика, рисуване, моделиране, езиково обучение и др.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]