Герб на Малта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Герб на Малта
Coat of arms of Malta.svg
Детайли
Утвърден 1988
Щит бяло и червено
Девиз REPUBBLIKA TA' MALTA

Гербът на Малта представлява хералдически старофренски щит с изображението на знамето на Малта над който е изобразена златна корона във формата на крепост с пет кули. От лявата страна на щита е разположен маслинов клон, а от дясната палмов клон, които са завързани в основата си с двуцветна панделка, бяла от предната страна и червена от задната. Върху панделката стои надпис с черни главни букви REPUBBLIKA TA' MALTA (“Република Малта” на Малтийски език) [1].

Исторически гербове на Малта[редактиране | редактиране на кода]

От 1800 г. до 1964 г. Малта е протекторат и колония на Великобритания и използва британския герб. След като страната получава независимост през 1964 г. Малта приема герб който изобразява щит със знамето на страната, близък до съвремения герб, но с допълнително изображение на два делфина и Средиземно море.

След обявяването на република през 1975 г. Малта приема нов герб, който изобразява традиционна малтийска лодка на брега с изгряващо слънце. Този герб е спорен, тъй като не следва хералдическите правила и е заменен с настоящия герб през 1988, когато националистическата партия идва на власт [2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]