Герб на Армения

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Герб на Армения

Гербът на Армения е приет на 23 август 1990 г. от Върховния арменски съвет. В основата му е положен гербът на Първата арменска република (1918-1920), който е разработен от архитекта Александър Таманян и художника Хагоп Коджоян.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Гербът представлява щит, разделен на четири части, в центъра на който е изобразена планината Арарат, символ на арменската нация. На върха на планината е изобразен Ноевият ковчег, тъй като съгласно библейските писания именно на върха на Арарат ковчегът на Ной намира пристан след оттеглянето на водите на Потопа. Останалите четири секции на щита символизират четирите независими арменски царства в историята на страната. Това са Аршак, Ардашез, Царството на Баградите и Царството на Рубенидите.

Лъвът и орелът, които придържат щита от двете му страни, символизират мъдрост, гордост, търпение и благородство. В течение на много столетия те са били също така и символ на арменските царски династии. В долната част на герба са изобразени меч — символ на властта и силата на нацията, пшеничен клас — на трудолюбието на арменците, паче перо — на интелектуалното и културно наследство на арменския народ. Гербът завършва с трицветна лента от националното знаме.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Тази статия е преведено и редактирано копие на статия от сайта http://geraldika.ru/symbols/1278. Оригиналната статия, както и този превод са защитени от Лиценза за свободна документация на ГНУ