Герб на Израел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Герб на Израел
Детайли
ГербоносецРепублика Израел
Утвърден10 февруари 1949 г.
Постаментменора, маслинови клонки
Девиз"ישראל"‎ („Israel“)
Герб на Израел в Общомедия

Герб на Израел (на иврит: סמל מדינת ישראל, на романизиран: Sēmel Medīnat Yīsrāʾēl; на персийски: شعار دولة إسرائيل, на романизиран: Shiʾeer Dawlat ʾIsrāʾīl) изобразява храмова менора, заобиколена от маслинени клонки с надпис „Израел“ на иврит (ישראל‎) под него. Въпреки че обикновено е в синьо и бяло, гербът се появява в алтернативни цветови комбинации в зависимост от употребата, като например на официалния президентски флаг (вижте по-долу).

История[редактиране | редактиране на кода]

Държавата Израел приема символа след конкурс за дизайн, проведен през 1948 г. Дизайнът се основава на печелившата работа, подадена от предложението на братята Габриел и Максим Шамир, с елементи, взети от други предложения, включително записи от Оте Валиш, W. Struski, Итамар Давид, Йерахмиел Шехтер и Уили Уинд, чиято работа спечелила първия конкурс за дизайн[1][2]. Гербът е официално приет на 10 февруари 1949 г.

Гербът включва менора, пленена от римляните по време на Първата юдейско-римска война, както е изобразена на Арката на Тит

Значение и употреба[редактиране | редактиране на кода]

Изображението, използвано върху герба, се основава на изображение на менората върху арката на Тит. Менората е била използвана в древния храм в Йерусалим и е символ на юдаизма от древни времена. Тя символизира универсалното просветление, въз основа на това, което е написано в Исая 60: „Народите ще дойдат при твоята светлина и царе при блясъка на твоята зора“. Изображението може също да се основава на видението на библейския пророк Захария, глава 4, където той описва менора, оградена от две маслинови дървета, по едно от всяка страна[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Israel. Naissance d'un Etat. En Images. Dinosoria“ Архив на оригинала от 2013-12-02 в Wayback Machine. Dinosoria.com.
  2. „Emblem of Israel“. Archived
  3. Mishory, Alec. The Israeli Emblem. Jewish Virtual Library.[1]. American-Israeli Cooperative Enterprise.