Вълкашин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Вълкашин Мърнявчевич)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вълкашин
крал на Прилеп
фреска в църквата „Свети Никола“ в Псача
фреска в църквата „Свети Никола“ в Псача

Роден
около 1320 г.
Починал
Семейство
Съпруга Монахиня Ефимия
Вълкашин в Общомедия

Вълкашин (на сръбски: Вукашин Мрњавчевић или Vukašin Mrnjavčević) е сръбски средновековен владетел, крал на Прилепското кралство от 1366 до 1371 година и баща на крал Марко, известен повече като Крали Марко.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Медалион от полилей в Марковия манастир с надпис „В Христа Бога благоверен крал Вълкашин“, Национален исторически музей, София

Една от версиите за произхода на Вълкашин е на Мавро Орбини, който пише в Царството на славяните, че крал Вълкашин е син на владетеля Мърнява от Ливно, който живеел в Благай на Неретва. В 1350 година Вълкашин е жупан на Прилеп. След смъртта на цар Стефан Душан през 1355 година Вълкашин поддържа цар Стефан Урош V, който му дава титлата деспот.[1] През 1365 цар Урош го прогласява за съвладетел и му дава титлата крал. Вълкашин бързо се откъсва от васалитета си и през 1366 година се провъзгласява за самостоятелен владетел при разпада на Сръбското царство. Под властта му е Душановата столица Призрен и северна и западна Македония, с градовете Скопие, Прилеп и Охрид. Сам той се нарича господин на сръбската земя и гърците и западните страни. Брат му Углеша Мърнявчевич се обявява за деспот в Югоизточна Македония - Драмско и Серско със столица Сяр.

Вълкашин се опитва да укрепи положението си с династически бракове. За един от синовете си Андриаш Мърнявчевич Вълкашин искал да вземе жена от рода Шубичи, роднини на цар Душан, която в това време живеела в двора на бан Твърдко I Котроманич. На този брак попречва папата, който не позволява една принцеса католичка да се омъжи за православен. Не се знае кога Марко Мърнявчевич се венчава с Елена, дъщерята на войводата Хлапен. Дъщеря си Оливера Вълкашин жени за Георги Балшич.

При настъплението на запад на османските турци Вълкашин тръгва с войска на помощ на брат си деспот Углеша. На 26 септември 1371 година в битката при Черномен на Марица османските военачалници Лала Шахин и Евренос бей разбиват войските на двамата братя.Така Вълкашин и брат му Углеша загиват в боя.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Според преданието Вълкашин (както по-късно и синът му Крали Марко) се e венчал в Зързенския манастир[2]. Съпругата му се казвала Елена (споменавана и като Алена). Известно е, че тя е надживяла Вълкашин и след гибелта му влязла в манастир. Двамата са имали четирима сина и една дъщеря:

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Милош Благојевић, Србија у доба Немањића: Oд кнежевине до царства 1168-1371, 1989
  • Милош Благојевић, Државна управа у српским средњовековним земљама, 1997

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Стефан Урош V крал на Прилепско кралство (1365 – 1371) Марко Мърнявчевич
     Портал „Македония“         Портал „Македония