Мърнявчевичи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Мърнявчеви или Мърнявчевичи е сръбска владетелска средновековна династия наследила кралската титла на Неманичите получена през 1217 година от папа Хонорий III.

След смъртта на цар Стефан Душан, основателят на династията и фаворит на царица Елена Вълкашин Мърнявчевич придобива първостепенно значение сред властелите, като през 1365 година е обявен за крал и съвладетел от цар Стефан Урош. След смъртта на Вълкашин в Чирменската битка, последвана от смъртта и на цар Урош, кралската корона и управлението остава у Вълкашиновия син Марко, известен от народния фолклор и епос като Крали Марко.

Произхода на фамилията е спорен, поради трактовката на Мавро Орбини в Царството на славяните, според която Мърнявчеви са потомци на властела Мърнява от Ливно, който се подвизавал край Неретва (историческа Херцеговина). Това съобщение на Орбини са подлага на сериозна критика от историците, предвид деянията на Мърнявчеви, като повечето изследователи са на мнение, че Мърнявчеви са местна българска фамилия издигнала се във властта благодарение на подкрепата на царица Елена и сина ѝ от Душан Стефан.

Мърнявчеви управляват земи в Северна Македония. Днешното фамилно окончание „ич/и/“ е възприето в историографията посредством сръбската историография от „Царството на славяните“ на Мавро Орбини.

Родослов[редактиране | редактиране на кода]

  1. Марко Мърнявчевич, който е женен първоначално за Елена, дъщеря на войводата Хлапен, а после и за Теодора, дъщеря на Григор Бранков;
  2. Андриаш Мърнявчевич – с унгарско звучене;
  3. Иваниш Мърнявчевич, загинал в битката при Балши – с унгарско звучене;
  4. Димитър Мърнявчевич, жупан на Арад, исторически Банат;
  5. Оливера Мърневчивич, оженена за Георги I Балшич;
  6. Милица Мърнявчевич, оженена за Страцимир Балшич;
  • деспот Углеша Мърнявчевич, брат на Вълкашин и управител на Сяр, който е женен за дъщеря на кесаря Войхна (позната от източниците като монахиня Ефемия) и няма потомци, поради което още приживе преди Чирменската битка споменава племенника си Марко като свой наследник;
     Портал „Македония“         Портал „Македония