Вълкашин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вълкашин Мърнявчевич
крал на Прилеп
Вълкашин Мърнявчевич 
фреска в църквата „Свети Никола“ в Псача
Роден: 1320 г.
Починал: 26 септември 1371 г. (51 г.)

Вълкашин (на сръбски: Вукашин Мрњавчевић или Vukašin Mrnjavčević) е български и сръбски средновековен владетел, крал на Прилепското кралство от 1366 до 1371 година и баща на крал Марко, известен повече като Крали Марко.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Медалион от полилей в Марковия манастир с надпис „В Христа Бога благоверен крал Вълкашин“, Национален исторически музей, София

Една от версиите за произхода на Вълкашин е на Мавро Орбини, който пише в Царството на славяните, че крал Вълкашин е син на владетеля Мърнява от Ливно, който живеел в Благай на Неретва. В 1350 година Вълкашин е жупан на Прилеп. След смъртта на цар Стефан Душан през 1355 година Вълкашин поддържа цар Стефан Урош V, който му дава титлата деспот. През 1365 цар Урош го прогласява за съвладетел и му дава титлата крал. Вълкашин бързо се откъсва от васалитета си и през 1366 година се провъзгласява за самостоятелен владетел при разпада на Сръбското царство. Под властта му е Душановата столица Призрен и северна и западна Македония, с градовете Скопие, Прилеп и Охрид. Сам той се нарича господин на сръбската земя и гърците и западните страни. Брат му Углеша Мърнявчевич се обявява за деспот в Югоизточна Македония - Драмско и Серско със столица Сяр.

Вълкашин се опитва да укрепи положението си с династически бракове. За един от синовете си Андреаш Мърнявчевич Вълкашин искал да вземе жена от рода Шубичи, роднини на цар Душан, която в това време живеела в двора на бан Твърдко I Котроманич. На този брак попречва папата, който не позволява една принцеса католичка да се омъжи за православен. Не се знае кога Марко Мърнявчевич се венчава с Елена, дъщерята на войводата Хлапен. Дъщеря си Оливера Вълкашин жени за Гюра Балшич.

При настъплението на запад на османските турци Вълкашин тръгва с войска на помощ на брат си деспот Углеша. На 26 септември 1371 година в битката при Черномен на Марица османските военачалници Лала Шахин и Евренос бей разбиват войските на двамата братя.Така Вълкашин и брат му Углеша загиват в боя.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


Стефан Урош V крал на Прилепско кралство (1365 – 1371) Марко Мърнявчевич
     Портал „Македония“         Портал „Македония