Бранкович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Бранковичи)
Jump to navigation Jump to search
Първият известен български герб от 1295


Бранковичи /названието им е възприето в историографията от "Царството на славяните" на Мавро Орбини са владетелска династия на части от западните български и сръбски земи през 14 и 15 век. Родоначалник на фамилията е севастократор Бранко Младенович - верен Душанов владетел и управител на Охрид, син на войводата Младен.

Чрез ред династични бракове Бранковичите се сродяват с династиите Лазаревичи, Кантакузини, Палеолози, а по-сетне и с централноевропейски управляващи династии.

След Чирменската битка, смъртта на цар Стефан Урош с последвалия разпад на Душановото царство, синът на Бранко Младенович Вълкашин Бранков (на сръбски Вук Бранкович) е управител на самостоятелно владение обхващащо територията на днешно Косово. Синът на Вълкашин Георги Бранкович наследява деспотството на вуйчо си Стефан Лазаревич, мести главния град на Дунава в близост до Унгарското кралство, построявайки Смедеревската крепост, като междувременно придобива титлата деспот. Деспотът има седем деца - четирима синове и три дъщери, обвързани в сложна схема от династични бракове, чиито следи на потомци се губят в 16 век.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония