Димитър I Кантакузин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Димитър I Кантакузин (на старогръцки: Δημήτριος Καντακουζηνός, Demetrios I Kantakuzenos, * ок. 1343, † между 1384 и 1420) е севастократор и византийски деспот на Морея.

Димитър произлиза от византийската императорска фамилия Кантакузини и от българската царска фамилия Асеневци. Той е вторият син на Матей Кантакузин, деспот на Морея и съпругата му Ирина Палеологина, дъщеря на деспот Димитър Палеолог и съпругата му Теодора и внучка по бащина линия на император Андроник II Палеолог и Ирина Монфератска. [1] Баща му е син на димотишкия император Йоан Кантакузин и Ирина Асенина. Чрез прародителите на прабаба му Ирина Монфератска Димитър I Кантакузин е роднина на множество кралски фамилии. [2]

От 1361 г. Димитър I е съдеспот на Морея. Византийският император Йоан V Палеолог решава през 1381 г. да смени Матей Кантакузин със своя син Тодор I Палеолог.

През 1383 г. Матей Кантакузин предава властта на Димитър и му казва да предаде властта на Палеологите мирно и спокойно. Димитър се опитва да запази властта за себе си, но не успява. Тодор I Палеолог пристига в Морея и взема властта от Димитър I Кантакузин.

Един внук или племенник на Димитър I, Мануил Кантакузин се опитва да вземе властта в Морея през 1453 г. малко след падането на Константинопол.

Потомци[редактиране | редактиране на кода]

Според Foundation for Medieval Genealogy, Byzantium 1261-1453[3] Димитър I Кантакузин има две деца:

  • Теодор Кантакузин (* след 1361, † 1410)
  •  ? Кантакузин

Според същия източник Теодор Кантакузин, (* след 1361, † 1410) има децата:

Според Genealogy.eu от Мирослав Марек[4] някои от тези деца (горе) не са внуци, а деца на Димитър I.

Димитър I или неговият брат Йоан се смятат за прародители на румънския клон на фамилията Кантакузини, с име Кантакузино (Cantacuzino, също: Cantacuzene).

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Nicol, Donald M.: Byzantine Family of Kantakouzenos (Cantacuzenus) 1100 – 1460. Dumbarton Oaks, Washington 1968.
  • Nicol, Donald M.: The Last Centuries of Byzantium 1261 – 1453. Cambridge University Press, Cambridge 1993.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]