Ирина Палеологина (съпруга на Матей Кантакузин)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница За българската царица вижте Ирина Палеологина.

Ирина
византийска императрица
Лични данни
Родена ?, Византия
Семейство
Брак император Матей Кантакузин
Баща Димитър Палеолог
Майка Теодора
Ирина Палеологина е византийска императрица, съпруга на император Матей Кантакузин.

Ирина е дъщеря на деспот Димитър Палеолог и съпругата му Теодора. Тя е внучка на император Андроник II Палеолог и Ирина Монфератска.

Според историята на Йоан Кантакузин Ирина се омъжва за Матей Кантакузин през 1340 г. Матей Кантакузин е син на димотишкия император Йоан Кантакузин и Ирина Асенина.

Ирина Палеологина ражда на Матей Кантакузин пет деца:

На 25 октомври 1341 г. Йоан Кантакузин се провъзгласява за император в Димотика. Гражданската война между него и законния император Йоан V Палеолог завършва през 1347 г. с признаването на Йоан Кантакузин за съимператор на Византия и омъжването на дъщеря му Елена Кантакузина за Йоан V Палеолог.

На 15 април 1353 г. Матей Кантакузин е обявен за съимператор на Йоан V и Йоан Кантакузин. Така Ирина Палеологина става младша съимператрица на свекърва си Ирина Асенина и на зълва си Елена Кантакузина.

На 4 декември 1357 г. Йоан Кантакузин абдикира и заедно със съпругата си се оттегля в манастир. Матей Кантакузин обаче запазва титлата си и заедно със съпругата си се отделя като самостоятелен владетел на доминион в Тракия.

През февруари 1356 г. Матей и Ирина са взети в плен от сръбски войски. Заложничеството им продължава до намесата на Йоан V Палеолог през декември 1357 г. В замяна на помощта от императора Матей Кантакузин е принуден да абдикира, а Ирина Палеологина престава да се титулува императрица.

Датата на смъртта на Ирина Палеологина не е известна.

Източник[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Irene Palaiologina“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.