Вук Бранкович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вук Бранкович
деспот
Coin of Vuk Branković.jpg
Роден
1345 г.
Починал
14 ноември 1397 г. (52 г.)
Вук Бранкович в Общомедия
Косовското деспотство (1373 - 1395) в границите му след усвояването на земите на Никола Алтоманович на запад от княз Лазар и Вук Бранкович

Вук Бранкович е деспот, душанов властел и самостоятелен владетел на земите на днешно Косово със Скопско, включително и град Скопие след края на Душановото царство - 1371 г.

Вук Бранкович е син на Бранко Младенович, управител на Охрид, и един от най-верните властели на цар Стефан Урош V (може би единственият средновековен владетел, който е пряк наследник на всички управляващи Търново царски династии).

Вук Бранкович се упоменава за първи път през 1370 г. като владетел на апанажа на Косово поле, т.е. областта обхващаща днешна Прищина, Вучитрън и Звечан, където е била и резиденцията му - в Дреница. През 1377 г. овладява и Скопие, а през следващата 1378 - и Призрен, а на северозапад владението му достига до поречието на Лим, т.е. до пределите на средновековните сръбски земи. Вук Бранкович е зет и сподвижник на княз Лазар - женен е за дъщеря му Мара Лазаревич. Взема участие в Косовската битка. Отстъпва на османците Скопие през януари 1392 г., ангажирайки се да им плаща харадж. Презумира се, че през 1396 г. султан Баязид I го прогонва от управляваната от него област, гледайки на него като на неблагонадежден васал, и той умира в изгнание, но никой не знае къде точно, макар датата на смъртта му да е известна - 6 октомври 1397 г. Управляваната от него област султанът предава на наследниците на княз Лазар, и по-точно на верния на Баязид негов зет Стефан Лазаревич, имайки предвид, че Баязид е женен за Оливера Лазаревич или известната деспина Оливера. За наследниците на Вук Бранкович остава едно владение около Вучитрън и Трепча.

Вук Бранкович има трима сина: Гъргур или Григор, Георги и Лазар. Гъргур приема монашеския сан и умира през 1408 г., а Георги Бранкович поема от своя вуйчо Моравското деспотство. Лазар влиза в спор с първия си братовчед Стефан Лазаревич за земи, като умира най-рано от всички - през 1398 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


     Портал „Македония“         Портал „Македония