Герб на СССР

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Държавен герб на Съюза на съветските социалистически републики от 1958 до 1991 г.

Гербът на СССР е приет на 6 юли 1923 г. на II-та сесия на ЦИК на СССР, която приема графичния проект за герба (едновременно с приемането на проекта за Конституция). На 22 септември 1923 година проектът е окончателно утвърден от Председателя на Президиума на ЦИК СССР А. Енукидзе. Конституцията на СССР, приета на II-та сесия на Съветите от 31 януари 1924 година, официално узаконява новия герб. Първоначално на герба е има по три увивки от червената лента на всяка половина от житния венец. На всяка увивка е изписан девиза: "Пролетарии от всички страни, съединявайте се!" на руски, украински, беларуски, грузински, арменски, тюрко-татарски език.

В средата на 30-те години е добавена увивка с девиз на латинизирания тюркски, а руският вариант е поставен на централната част от лентата.

През 1937 броят на девизите на герба е 11, през 1946 — 16. През 1956 девизът на фински език е премахнат от герба, тъй като Карело-Финската ССР отново придобива статут на автономна република. До края на съществуването на СССР на герба остават 15 ленти с девизи (една от тях е на централната част).

Герб или емблема със символика[редактиране | редактиране на кода]

с
и

От хералдическа гледна точка гербът на СССР, както и гербовете на съветските републики, а също и на страните от Източния блок, представляват емблеми, а не гербове, тъй като не притежават характеристиките на един герб. Те съдържат социалистическа символика, която по идеологически причини не е подчинена на правилата при създаването на една хералдическа емблема каквато е гербът.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]