Сърп и чук

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сърпът и чукът по начина, по който са изобразени на съветския флаг през 20 век
Класически червени (символизиращи кръвта)[източник? (Поискан преди 46 дни)] сърп и чук

Сърпът и чукът (☭) са символ на комунизма и комунистическите политически партии. Сърпът е наложен върху чука. Според официозната съветска версия двете[източник? (Поискан преди 46 дни)] древни сечива символизират съответно селячеството и градския (и в друг смисъл работещ в индустрията, заводите, промишлен) пролетариат, а изобразени заедно подчертават единството на земеделците и работниците.

Символът (на руски език серп и молот) е известен с присъствието си в червения флаг на СССР от 1923 г. (узаконен от конституцията през 1924 г.) до края на съюза, както и върху герба на Съветския съюз изобразяващ наложения сърп и чук върху Източното полукълбо. Друг знак изобразяван върху червен флаг е Петолъчката.

Емблемата е създадена в Съветския съюз и заедно с червената звезда, са международна емблема на комунистическия интернационал, тоест на почти всички комунисти, без значение дали ориентирани към Съветския съюз като пример или не.

Значения и древна символика[редактиране | редактиране на кода]

Чукът в античността символизира успеха на въстанието на Макавеите и чудотворното незагасване на Ханукията. Сърпът символизира и Луната, а нейната богиня Танита е покровителката на Картаген, като същевременно се свързва с богатия урожай (виж и зугот в историята на юдаизма).[източник? (Поискан преди 46 дни)]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]