Направо към съдържанието

Герб на Руската империя

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Герб на Руската империя
Герб Российской империи
Детайли
ГербоносецРуска империя
Утвърден1882
КоронаРуска императорска корона
Шлемшлем на Александър Невски
ЩитодръжциАрхангел Михаил
Архангел Гавриил
ДевизСъ нами Богъ
ОрденОрден Андрей Първозвани
Герб на Руската империя в Общомедия

Тържествената форма на държавния герб на Руската империя (1882-1917) представлява хералдическа композиция, представяща гербовете на всички земи в състава на империята.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

В златен щит е поставен черен двуглав орел, коронован с 2 императорски корони, над които е поставена същата корона, но в голям размер, с 2 ленти на Андреевския орден. Държавният орел държи златен скиптър и държава. На гърдите на орела е поставен гербът на Московското княжество: в червен, със златен край, щит на Свети великомъченик и победоносец Георги, в сребърно въоръжение и лазурна мантия, на сербърен кон, промушващ златен, със зелени крила дракон. Щитът е увенчан с шлема на Светия велик княз Александър Невски. Около щита е изобразен орденът на Свети апостол Андрей Първозвани. От двете страни на щита са поставени светите-ангели архистратег Михаил и архангел Гаврил.

Цялата композиция е поставена върху жълта балдахинова мантия, осеяна с руски орли и коронована с императорска корона. На нея има надпис: „Съ Нами Богъ!“. Над балдахиновата мантия се издига държавна хоругва в златен цвят, на която е изобразен държавният герб, но без окръжаващите го 9 по-малки щита.

Композиция[редактиране | редактиране на кода]

Главният щит е обкръжен от 9 щита, увенчани с принадлежащите им корони: Герб на Казанското царство, Герб на Астраханското царство, Герб на Полското царство, Герб на Сибирското царство, Герб на Херсонско-Таврическото царство, Герб на Грузинското царство, съединените гербове на Киевското, Владимирското и Новгородското велики княжества, Герб на Великото Финландско княжество, Родовия герб на Негово Императорско Величество.

Над балдахиновата мантия са изобразени 6 щита с гербовете на: Великоруските княжествата и области, княжествата и областите на югозападните земи, беларуските и литовски княжествата и области, прибалтийските области, на североизточните области, Туркестан.