Анексия

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Анексията или анекс е едностранно, насилствено присъединяване на територия към друга територия. Анексията се отличава от окупацията, която сама по себе си не води до изменения на юридическата принадлежност на територията.

Примери за анексия[редактиране | редактиране на кода]

През 1967 Израел анексира Източен Йерусалим, дотогава намиращ се под контрола на Йордания, а през 1981 – сирийските Голанските възвишения.

Други примери за анексия са анексирането на Босна и Херцеговина от Австро-Унгария през 1908; румънското анексиране на Бесарабия през 1918; Нацистка Германия анексира Судетската област през 1938; анексирането в периода 1939 – 1941 от СССР Западна Украйна, Западен Беларус, Северна Буковина, Латвия, Литва, Естония, Бесарабия и Тува; от САЩ 1846 – 1848 – почти половината от територията на Мексико и по-точно Горна Калифорния и Ню Мексико, земите на днешните щати - КалифорнияНю МексикоАризонаНевада и Юта

През 2022 г. Русия по време на специалната военна операция прави референдум в районите на Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, като на 30 септември руският президент Владимир Путин обявява, че тези територии стават част от Руската федерация, но скоро след това те са осъдени от ОН и ЕС и са обявени за незакони.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]