Хюман Райтс Уоч

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хюман Райтс Уоч
Hrw logo.svg
Информация
Акроними HRW
Тип неправителствена организация
Основана 1978 г.
Ръководител Кенет Рот (изпълнителен директор)
Джеймс Ф. Хоге младши (председател)
Сайт http://www.hrw.org/
Хюман Райтс Уоч в Общомедия

Хюман Райтс Уоч (ХРУ) (на английски: Human Rights Watch (HRW), в превод Наблюдение на човешките права) е неправителствена организация, която си е поставила за цел да наблюдава спазването на човешките права. Седалището на организацията е в Ню Йорк. Днес Хюмън Райтс Уоч е най-голямата международна институция в тази сфера.

Факти[редактиране | редактиране на кода]

Хюман Райтс Уоч е създадена през 1978 година под името Хелзинки Уоч (Helsinki Watch), в превод „Хелзинкски наблюдател“, [1] във финландската столица първоначално с цел наблюдаването на човешките права в държавите, гравитиращи около СССР, договорено от ОССЕ на конференцията в Хелзинки през 1975 година. С течение на годините обхватът на дейността и се разширява до над 70 страни.

През 1988 година Хелзенки Уоч се обединява с няколко интернационални организации, които преследват сходни цели под името Хюман Райтс Уоч.

Хюман Райтс Уоч е една от шестте неправителствени организации, които през 1998 година създават „коалиция за спирането на набиране на деца-войници“ (от анг. Coalition to Stop the Use of Child Soldiers).

Хюман Райтс Уоч има над 233 служители, повечето от които работят на доброволчески начела, без заплащане. През 2006 година бюджетът на организацията е бил 29,8 млн. щатски долара.

Хюман Райтс Уоч се финансира само от дарения на частни лица и фондации. Финансова помощ от държавни органи и институции категорично се отхвърлят, с което гарантира своята независимост[2]. В България на същия принцип действа Българският хелзинкски комитет.

Цели[редактиране | редактиране на кода]

Работата на Хюман Райтс Уоч се концентрира върху решарширането, документирането, публикуването на нарушения върху фундаменталните човешките права. Главния фокус на организацията се концентрира върху расова и полова дикриминация, корупция сред правителства и прекомерното използване на сила от държавни служители (като например изтезания от полицейски служители). Основните цели на Хюман Райтс Уоч са:

  • да следи спазването на човешките права по света и публикува събраните данни и анализи;
  • да защитава правата на хора, лишени от свобода, академични свободи; на бежанци, емигранти и др.
  • да мобилизира общественото мнение за защита на човешките права;
  • да организира усилено наблюдение за спазването на човешките права в кризисни райни на света (Близкия изток, Чечения, Косово и др.)

Позиции заемани от организацията[редактиране | редактиране на кода]

  • като повечето неправителствени организации и Хюман Райтс Уоч се обявява против използването на смъртното наказание;
  • Хюман Райтс Уоч се застъпва за легален и безпрепятсвен аборт;
  • на 2 юли 2005 година, Хюман Райтс Уоч дава под съд в щата Илиноис тогаващния министър на отбранат на САЩ – Доналд Ръмсфелд за неговото толериране на изтезанието в американските военни затвори. Това е първия път в историята на САЩ, когато е повдигнато обвинение срещу член на федералното правителство.
  • По време на Израелско-ливанска криза от 2006 година Хюман Райтс Уоч обвинява публично Израел във „военни престъпление“ заради това, че е използвал касетъчни бомби при нападението си над град Кана на 30 юли, че е извършил нападения над болници и линейки и в използването на фосфорни бомби[3].
  • По време на Руско-грузинска война през 2008, Хюман Райтс Уоч обвинява Русия в използването на касетъчни бомби над цивилни цели в градовете Гори и Руиси, които са приченили смъртта на 11 цивилни, между които един холандски журналист[4]. Хюман Райтс Уоч съобщава и за извършени „военни престъпления и тежки нарушения на човешките права“ от страна на руските войски и опериращите под тяхна закрила осетински, абхазки и казашки паравоенни формирования над грузинско цивилно население[5] [6] [7].

Награди[редактиране | редактиране на кода]

През април 2005 година „Фондация Теодор Хойс“ удостоява Хюман Райтс Уоч с 40-та „Теодор Хойс награда за гражданска инициатива и смелост в областта на демокрацията“.

Критика[редактиране | редактиране на кода]

ХРУ многократно е критикувана заради съмнителната обективност на докладите и дейността си. Някои от известните американски медийни анализатори и журналисти, като Едуард С. Хърман, Дейвид Питърсън и Джордж Самюели казват, че въпреки конструктивните усилия, Хюман Райтс Уоч „хвърля подкрепата си зад американската външна политика в критични моменти, и понякога дори служи като пиар агенция за американското външно министерство“. Те обвиняват ХРУ, че „не зачита убийството на цивилни от високотехнологични оръжия – нещо, което е удобно за НАТО, докато в същото време са силно критични към убийства на цивилни с нискотехнологични оръжия“. Те обвиняват организацията и в „редовно подценяване на нарушенията на човешките права от страна на САЩ и съюзниците им, и преекспониране на такива нарушения от страна на враговете им“.[8]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]