Доналд Ръмсфелд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Доналд Ръмсфелд
Donald Rumsfeld
американски политик
Rumsfeld1.jpg
Роден
Починал
29 юни 2021 г. (88 г.)
Погребан Национално гробище Арлингтън, САЩ

Религия Презвитерианство
Учил в Принстънски университет
Политика
Партия Републиканска партия
Семейство
Деца 3

Подпис Donald Rumsfeld Signature.svg
Уебсайт www.rumsfeld.com
Доналд Ръмсфелд в Общомедия
Кадър от видеозапис, показващ как Ръмсфелд се ръкува със Саддам Хюсеин при посещението си в Багдад (декември 1983 г.) по време на Ирано-иракската война. (Изгледайте целия видеозапис.)

Доналд Хенри Ръмсфелд (на английски: Donald Henry Rumsfeld) е американски политик. Той е 13-ият министър на отбраната на САЩ при президента на САЩ Джералд Форд от 1975 до 1977 г. и 21-вият министър на отбраната на САЩ от 2001 до 2006 при президента на САЩ Джордж У. Буш (Доналд Ръмсфелд подава оставката си като министър на отбраната на САЩ на 8 ноември 2006 г.)

Доналд Ръмсфелд е роден на 9 юли 1932 г. в Чикаго. Женен е за съпругата си Джойс от 1954 г. Те имат три деца, шестима внуци и един правнук.

Специален пратеник в Близкия изток[редактиране | редактиране на кода]

По време на службата си като дипломатически представител в Близкия изток (ноември 1983 – май 1984), назначеният от Роналд Рейгън Ръмсфелд се превръща в най-важната фигура за американското военно разузнаване, посредник в провождането на стратегическа информация и съвети в техническо направление на Садам Хюсеин в периода на Ирано-иракската война. Проиракската политика на САЩ е възприета, когато Иран взима превес във войната и възникват сериозни основания, че може напълно да разгроми Ирак. При посещението си в Багдад на 19 – 20 декември 1983 г. Ръмсфелд води 90-минутен разговор със Саддам Хюсеин. Според разсекретени документи на Държавния департамент на САЩ Ръмсфелд осведомява Тарик Азис (иракски заместник министър-председател и външен министър) че: „Усилията ни да помогнем бяха възпрепятствани поради определени причини, които ни затрудняват да… изкажем похвала за използването на химически оръжия.“[1] Ръмсфелд донася много подаръци на Саддам Хюсеин от администрацията на Рейгън. Сред тях има: пистолети, средновековни боздугани и чифт златни шпори за говедари. До Войната в Персийския залив (1990 – 1991) всичко това стои изложено в Садамовия Музей на победата в Багдад, в който се намират и другите подаръци, връчвани на Саддам от лидери на приятелски държави.[2] През 1988 г. Ръмсфелд заявява, че пълното възстановяването на връзките с Ирак е било едно от най-големите му постижения.

Цитати[редактиране | редактиране на кода]

Част от изказването на Доналд Ръмсфелд на 12 февруари 2002 г. по време на пресконференция на Министерство на отбраната на САЩ.

Съобщения, в които се казва, че нещо не се е случило, винаги са ми били интересни, тъй като, както знаем, има знайни знания – има неща, които знаем, че знаем. Също така знаем, че има знайни незнания – сиреч знаем, че има неща, които не знаем. Ала има и незнайни незнания – тези, които не знаем, че не знаем.

Авторство[редактиране | редактиране на кода]

На Ръмсфелд се приписва авторството през 21 век на понятието за „Стара Европа“.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за