Вирджински острови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Вирджински острови.

Знамена на Американските (вляво) и Британските Вирджински острови (вдясно)
Знамена на Американските (вляво) и Британските Вирджински острови (вдясно)
Карта на Вирджинските острови.

Вирджинските острови (на английски: Virgin Islands) е островна група формираща границата между Карибско море и Атлантическия океан. Източните острови формират Британските Вирджински острови, а западните Американските Вирджински острови. Американският долар е официална валута и в двете политически единици. Наименувани са от Христофор Колумб на легендата за светицата Урсула и 11 000 девици. Ранните европейски колонисти създават захарни плантации и тютюнева плантация на островите. Правилата за автомобилното движение са подобни на тези в Обединеното кралство, кара се от лявата част на пътя, въпреки че кормилата на колите са от лявата страна.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално Вирджинските острови са били обитавани от Аравак и Карибите, за много от които се смята, че са загинали през колониалния период поради поробване, болести и война, предизвикана от европейски колониалисти.

По-късно европейски колониалисти се заселват и създават захарни плантации, като една от тях е тютюнева и купуват роби от Африка. Потомците на робите остават по-голямата част от населението, споделяйки общо африкано-карибско наследство с останалата част от англоезичните Кариби.

Подобно на континенталната част на Пуерто Рико, Вирджинските острови, които принадлежат на Испания, са отстъпени на САЩ през 1898 г. САЩ завладяват островите след подписването на примирие, което слага край на военните операции в Испано-американската война.

Договор от 1916 г. между САЩ и Дания (нератифициран от Съединените щати до 1917 г.) довежда продаването на Датските Вирджински острови от Дания на САЩ за 25 милиона долара в злато.

Административна подябла[редактиране | редактиране на кода]

По-големите Вирджински острови са:

Остров Площ,
km²
Население,
души (2010)
Администрация
1 Сейнт Крой 214 50 601  Американски Вирджински острови
2 Виекес 135 9301  Пуерто Рико
3 Сейнт Томас 80,91 51 634  Американски Вирджински острови
4 Тортола 55,7 23 908  Британски Вирджински острови
5 Сейнт Джон 51 4170  Американски Вирджински острови
6 Анегада 38 200  Британски Вирджински острови
7 Кулебра 30,1 1818  Пуерто Рико
8 Вирджин Горда 21 3000  Британски Вирджински острови
9 Йост ван Дайк 8 297  Британски Вирджински острови