Via Dolorosa

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Надпис на улицата

Via Dolorosa (в превод от латински: „Скръбен път“ / „Път на болката“) e къса улица в Стария град на Йерусалим, по която се смята, че е минал с кръстния си товар Иисус Христос към Голгота – мястото на неговото Разпятие.

Пътят се нарича с това име заради страданията, които Исус е понесъл при ходенето по него. Понякога е наричан „Път на кръста“, защото Христос го е изминал, като е носил върху себе си кръста, на който най-накрая е бил разпънат.

Термините Via Dolorosa, „Път на болката“ и „Път на кръста“ се използват символично, за да опишат път, покрит с препятствия и трудности.

Via Dolorosa е тясна и крива уличка, свързваща крепостта Антония с църквата „Възкресение Христово“, и има дължина около 600 метра, като днешното ѝ трасе е установено през XVIII век. Виа Долороса започва от Мюсюлманския квартал, на север от Храмовия хълм, и завършва в църквата на Светия гроб в Християнския квартал.

Арката Ecce homo, 1900 г.
През 1925 година

Място в християнството[редактиране | редактиране на кода]

Новият завет описва в 4-те Евангелия страданието на Исус, което включва агонията на живота му: затварянето му от евреите по време на Пасхата, разпитът му от Синедриона, отричането от неговите ученици, изпитанието му пред римския прокуратор Пилат Понтийски и неговото разпъване.

Смъртта на Исус оставя неговите ученици и последователи в голяма криза и представлява точка на промяна в тяхното богословско разбиране, защото Исус е бил смятан за месия. Традиционната еврейска традиция от периода на Втория храм е видяла велика и силна фигура в Месията, като цар или човек с божествени качества, които биха изкупили еврейския народ от Рим и никога не умират (както в Книгата на Даниил).

Такава концепция не можела да приеме образа на страдащ, преследван и разпънат месия, и затова доста вярващи в Исус претърпяли религиозна метаморфоза: невъзможността за смърт на героя, с която Исус избра да спаси човечеството от наказанието за първородния грях на Адам и Ева. Сега Исус е представен като доброжелателна жертва, човешка жертва, чрез която човешките същества ще получат божествена благодат и лично изкупление.

Улицата е популярно място за християнските поклонници. Пътят се състои от 14 поклоннически спирки (станции), във всяка от които нещо се е случило на Исус по пътя му. 9 от станциите на Виа Долороса са разпръснати по пътя, а последните 5 станции са в църквата на Божи гроб.

История на улицата[редактиране | редактиране на кода]

В първите векове след смъртта на Исус понятието „Виа Долороса“ не съществува и няма следа от сегашните станции. Въпреки това е имало християнски поклонници, които следвали приблизителен път от своя Исус от Гетсиманската градина или от Претриум (място на закона) до Голгота. Следователно посоката е била от изток на запад. В края на византийския период е било обичайно да се върви от долината на Кидрон в посока на църквата „Св. Петър“ в Гликантън, по хълма Сион, до църквата „Света София“ (която не е известна със сигурност) и от там до Голгота. Следователно маршрутът е от изток на юг и оттам на север. Но всичко това са били само спекулации, тъй като Йерусалим е бил почти напълно унищожен от разрушаването на храма през 70-те години. Местата и сградите са били разрушавани и възстановявани много пъти, така че е невъзможно да се реконструира последното пътуване на Исус.

Пътят, който познаваме днес, до голяма степен е дело на Францисканския орден, който през 1342 г. е назначен за попечител на светите места в Израел. Изграждането на спирките по Via Dolorosa е част от францисканска идеология, която защитава религиозната география: създаването на свети места, за да се привлече постоянно (или поне поклонническо) присъствие на централни места. Тази идеология е родена след провала на предишни опити за създаване на факти на земята със сила, като завоевателите на кръстоносците.

Професор Рони Еленблум повишава мотивацията за създаването на маршрута Via Dolorosa в Йерусалим през XIV век с икономическия просперитет, който градът получава, когато мамулюкският емир на Tанакхис е възстановен в Йерусалим през 1820-те години. Тогава мюсюлманите се тълпяли в Йерусалим и построили ханове, ханати, заухахи и други обществени и религиозни сгради, особено около Храмовия хълм. Францисканите погледнали тревожно към Мюсюлманския квартал, който се формирал на север и на запад от Храмовата планина (днешния мюсюлмански квартал) и се страхували, че няма да има отворен коридор за християнските поклонници между църквите на Маслиновата планина и църквата на Божия гроб. Затова те решават да създадат „християнска ос“, която да премине през мюсюлманския квартал и да започне да пренася традиции като закона, бичуването и т.н., които са били известни дотогава на планината Сион. Францисканците дори добавили традиции, които не са споменати в Новия Завет, като например срещата с Вероника (шестата спирка) или падането на Исус (трета, седма и девета). Тяхната надежда, че тези станции ще се считат за християнски активи, които не могат да бъдат увредени или преместени, се основава на споразумение, подписано с правителството на Мамлюк през 1333 г., в което властите признават собствеността на францисканите върху християнски религиозни обекти като планината Сион, части от църквата на Светия гроб и църквата на гроба на Мария. Първоначално тези нови традиции са били неизвестни, например Николо да Погибонси описва в книгата си [1] места в Йерусалим, които е посетил през 1346 г. и където днес е станция 3 (Исус пада за първи път), той казва, че Исус се е сблъскал с майка му, която го е срещнала (сега спирка 4), и Исус говори на дъщерите на Ерусалим (сега спирка 8, на около 150 метра), но не споменава събития, които се случили според историята преди спирка 8, като например помощта на Симон Кирения в носенето на кръста (сега спирка 5). Процесът на кристализиране на Виа Долороса се ускорява значително в средата на 15 век, когато францисканците са били изгонени от планината Сион, като е създаден уникален молитвеник, адаптиран към станциите на Виа Долороса, позволявайки на поклонника да следва пътя от началото до края.[2]

Въпреки това маршрутът, начертан от францисканския орден, остава неизкопан от стотици години. Това е отразено в самия маршрут, който е претърпял промени, както и в броя на спирките, тяхното местоположение и събитието, предназначено да ги отбележи. Уилям Уей например споменава 14 спирки през 15 век, но само 5 са ​​идентични с днешните спирки, докато останалите седем са много слабо свързани с пътя на страданието (като „Ша'ар Ха'ир“ или „Къщата на Ирод“). Друг пример може да се намери в книга, написана от Адричомиус през 1584 г., в която само 12 спирки са идентифицирани към обичайните спирки днес. Във всеки случай надеждата на францисканците за християнско присъствие по Виа Долороса е била загубена през 16 век поради забраната, наложена от мюсюлманските османци на християнските поклонници да изпълняват религиозни ритуали в близост до спирките и дори да се задържат зад тях.

По ирония на съдбата, традицията на Виа Долороса е била укрепена в Европа, докато в края на 17 век тя започна да процъфтява там в църквите на францисканците. Под патронажа на папа Инокентий XI, на стените на църквите са висяли картини, показващи станциите (и дори само цифрите, които ги маркират), а публиката и била повиквана на път от „спирка“ до „спирка“, за да се наслаждава на прощението. През 1731 г. папа Климент XII разширява обичая до всички католически църкви, при условие, че символите на станциите са поставени по стените от член на францисканския ред. Клемент XII е и този, който най-накрая определя броя на спирките на 14.

Огромната популярност на традицията Виа Долороса в Европа оказва голямо влияние върху това, което се случва в Ерусалим. Тя довежда францисканците, за да копират станциите на Виа Долороза, на които е забранено да се покланят в църквата на Божи гроб, така че поклонниците да могат да минат през тях и да носят подходящите молитви. Останките от тези спирки все още съществуват в църквата, като затвора на Исус или мястото на бичуването. През 19 век, с отмяната на много от законите на Омар и подобряването на статута на чужденците в Османската империя, поклонниците масово се връщали на спирките на Виа Долороса. Днешният поход се смята за един от акцентите на посещението на поклонника в Израел.

Шествие на поклонници, симулиращи пътуването на Исус Христос по Виа Долороса, 1950 г.

Процесиите Via Dolorosa в Европа не са престанали да съществуват и те се провеждат не само в църквите, но и на много други места. Известна процесия се провежда всеки петък от францисканците в римския Колизеум. През 1991 и 1994 г. папа Йоан Павел II участва в тази процесия, различна от спирките на страданията в Ерусалим и тяхното подреждане. Тази процесия започва, например в историята на Исус, от Гетсиманската градина и продължава с предателството на Юда, убежденията на Исус, неговото ходене по Виа Долороса и неговото разпъване. Общото за всички спирки в тази процесия е, че всички те отбелязват събития, които са изрично описани в Новия завет, а не по-късни традиции, като например Via Dolorosa в Йерусалим.

За разлика от средновековните стъпвания на Виа Долороса, които имат за цел да осигурят на вярващия прошка и изкупление, тези паради служат днес като религиозно-духовно събитие за обществото или индивида. Ходенето през мъките на Исус се разглежда като процес, който човек трябва да преживее със себе си, и затова той може да реши с кои части на Христовото страдание той се идентифицира, доколкото „спирките“ му изглеждат значими. Следвайки този иновативен подход, католическата църква е приела широка промяна, наречена „Нов кръстопът“, която се прилага например във Филипините. Този път започва от Тайната вечеря, минава през станции с религиозно и лично значение и завършва с Възкресението на Христос. Спирките на Новия кръст са: Тайната вечеря, скръбта на Исус в Гетсимания, Исус пред Синедриона, бичуването и коронацията с трънената корона, налагането на кръста, падането, отпътуването на Шимон от Кирина, за да носи кръста за Исус, който се върнал към покаянието, Йоан и Мария, майката в подножието на кръста, разпятието, погребението и възкресението.

Поклоннически спирки[редактиране | редактиране на кода]

От всичките 14 спирки (станции) на Виа Долороса 9 са разположени между алеите на Стария град на Йерусалим, мюсюлманския квартал и християнския квартал, по улица Via Dolorosa, улиците El Hagi и Press Olive. Община Йерусалим отбелязва спирките по 2 начина: единият е кръгла метална плоча, закрепена на стената, с номер на спирката на латински, а вторият е настилката на входа на спирката, построена в полукръг. Повечето от спирките принадлежат към католически общности, включително арменски католици, мелкити (гръцки католици), коптски католици или францискански манастир.

Първата спирка е Претриум (училище Омария)

Спирка 1: Осъждането[редактиране | редактиране на кода]

Първата спирка на Виа Долороса е създадена през XVI век в Претриум – мястото, където са осъждани християнската традиция и Христос като заговорник срещу царството от римския прокуратор Пилат Понтийски. Изпитанието на Христос е описано в Новия Завет, Евангелието на Матей, глава 27, 11 – 14 и 24.

Християните идентифицирали мястото с крепостта Антония, която била издигната в дните на Храма на север от Храмовата планина. Идентифицирането на мястото накарало кръстоносците да издигнат „параклиса на почивката“, който представлява затвора, където е бил задържан Исус преди съда му. Мястото е претърпяло многобройни превъплъщения и е било използвано и като гроб в дните на Саладин; Мадраса (мюсюлмански Бейт Мидраш), където е живял губернаторът на Мамлюк; Кметство и др. От 1923 г. мястото се използва като мюсюлманско училище за момчета с име Омария. В двора на училището все още може да се види част от настилката на Виа Долороса от периода на кръстоносците. Оригиналното стълбище, по което според християнската история Исус се изкачва от улицата към преторията, се освещава и се нарича „Скала Санта“ (свещените стъпки). Тези стъпки са били извадени от земята и пренесени в Рим през IV век от Елена, майката на император Константин, където те все още са запазени в църквата „Санта Скала“.

В петък шествие на францискански монаси, придружено от много поклонници, напуска Претриум. Процесията възстановява стъпките на Исус по 14-те спирки на Виа Долороса, имитирайки събитията там. За целта един от участниците играе ролята на Исус, като носи голям дървен кръст и поставя венец от тръни на главата си, а публиката представя с него събитията, които се случват на всяка станция. По време на шествието тълпата спира на спирките и произнася предписаните молитви. Също така е обичайно да се казва след всяка спирка молитвата „Stabat Mater“ (Неизвестна майка).

Спирка 2: Бой с камшик и принуждаване на кръста[редактиране | редактиране на кода]

Втората спирка на Via Dolorosa се състои от две църкви, всяка от които е в памет на друго събитие: първата е Параклисът на Бичуването, който отбелязва унижението на Исус от римските войници, а второто е слагането на кръста на гърба му от Пилат Понтийски. Двете църкви са разположени в един комплекс, принадлежащ на францисканците, който включва и Археологическия музей на Францисканската школа на Библията.

Предната част на Църквата на Бичуването – втората спирка

Църквата на Бичуването е увековечава в Новия Завет, Евангелието на Йоан, глава 19. Там е била издигната църква по време на периода на кръстоносците, а след като е била разрушена, тя е била възстановена между 1927 – 1929 г. от Антонио Барлуци, който разчитал на останките от църквата на кръстоносците. Венецът от тръни, поставени върху главата на Исус, е вдъхновение за цялата конструкция и е вграден във входа на църквата, мозаечния под и купола.

Втората спирка – Апсидата с кръста

Параклисът на убеждението и принудата на Кръста е втората църква във втората спирка на Виа Долороса, която увековечава разпятието на гърба на Христос в началото на пътя. Църквата е построена през 1903 или 1904 г. върху руините на византийска или средновековна църква. Големи, набраздени камъни, които са били част от павираната улица (Littosratus), която се простира до близките сестри от Сионския манастир, са били включени в част от етажа на църквата. Според християнската традиция процесът на Исус е бил на пода на тази улица, но археолозите са съгласни, че това е по-късна настилка от периода на Втория храм, вероятно от втория век от времето на Аелия Капитолина. Тъй като няма мюсюлманско училище, поклонниците не могат да влизат редовно в него или да му се покланят. В резултат на това традицията на убеждението е прехвърлена от Префектурата на втора спирка, а днес тя се чества в Параклиса на Кръста, чието име понякога се нарича Параклисът на осъждането и потискането на Кръста.

Спирка 3: Първото падане[редактиране | редактиране на кода]

Исус пада за първи път – Параклисът на третата спирка
Четвъртата спирка – Срещата между Исус и Дева Мария. Арменската католическа църква в Йерусалим
Стаята в четвъртата спирка, която е била показана до 2009 г. – Исус се среща с майка си

Спирка 5: Шимон от Кирена помага на Исус да носи кръста[редактиране | редактиране на кода]

Релеф на петата спирка – Шимон от Кирена помага на Исус

Петата спирка се намира на пресечката на улиците Виа Долороса и Хагаи (Hagai) и отбелязва помощта, която Шимон от Кирена предлага на Исус да носи тежкия кръст на гърба му. За разлика от събитията на много спирки на Виа Долороса, това събитие е описано в Новия Завет: „И когато го изведоха от там и бяха донесени от един човек от земята, и нарекоха името на огнен човек, и туриха на него разпятие, за да носят още един от пленниците“. За Шимон не се знае нищо, освен че е роден в град Кирена, който тогава е бил гръцка колония в района на днешната Либия, и че е „Аби алкессандрос врупос“. Според неговото еврейско име може да се заключи, че в Ерусалим е пристигнал като поклонник за Пасха. Актът на Шимон се възприема сред християните като благороден и достоен за възпоменание и те го виждат като един от първите „маниаци“ – евреи, които приемат месианството на Исус в началото на християнството. Тази гледна точка не съответства на описанието в Евангелието на Матей и Евангелието на Марко, в което изрично е заявено, че римляните са принудили Шимон да помогне на Исус против волята му.

Според свидетелството на християнския поклонник Рикардо от Монте-Кроче, който посетил Йерусалим в края на XIII век, на петата спирка францисканците са имали молебен параклис. Османците, които забранили християнското богослужение на Виа Долороса, премахнали францисканците от мястото и унищожили параклиса. На стената, останала от разрухата, християните поставили увиснал камък, създаден по традиция, след като Исус се опира на него по пътя си към разпъването. Евреите и мюсюлманите са плюели на камъка, за да изразят своето отвращение към Исус и християнството. През 1889 г. мястото се връща на францисканците и те изграждат нов молебен параклис, маркиращ петата спирка. Стената с увиснал камък е била включена в новия параклис, а поклонниците минават покрай нея и я целуват. Параклисът е напълно реновиран през 1982 година.

Спирка 6: Вероника избърсва лицето на Исус[редактиране | редактиране на кода]

Шеста спирка – Вероника избърсва лицето на Исус
Седма спирка – Исус пада за втори път
Вдясно е седмата спирка, заснета от Феликс Бонфилс през 1885 г.

Спирка 8: Исус говори на дъщерите на Ерусалим[редактиране | редактиране на кода]

Осмата спирка на Исус
Параклисът за разпределение на дрехите на 10-ата спирка
Маркировка на деветата спирка – Исус пада за трети път

Спирка 13: Свалянето от Кръста и успокояване болката на Дева Мария[редактиране | редактиране на кода]

Камъкът на Месията, върху който е положено тялото на Исус след разпятието.

13-ата спирка е посветена на Свалянето на Исус от Кръста и на голямата скръб на Дева Мария за смъртта на сина си. Спирката включва малък олтар и статуя в образа на плачещата майка, докарана от Лисабон през 1778 г. Спирката принадлежи на францисканците и се намира между 11-ата и 12-ата спирка.

Традицията на тази спирка е едва от края на XVIII век и се приема главно от францисканците. Повечето от поклонниците продължават традицията на миналото, според която Месианският камък е на 13-ата спирка, която представя спускането от Кръста. Този камък, изработен от червен мрамор, се намира в подножието на Голгота, срещу главния вход на църквата. След като е премахнато от Кръста, тялото на Месията Исус е било поставено върху камъка, на който е намазано с масло, пречистено и покрито с покривки. Някои хора приписват на камъка лечебни свойства и се покланят върху него.

На стената срещу Месианския камък е разположена дълга трипластова мозайка, изобразяваща събитията, които се случили на Исус след смъртта му: отстраняването му от Кръста, пречистването му върху камъка и погребението му в гроб.

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Niccolo da Poggibonsi – „A voyage beyond the seas (1346 – 1350)“, Franciscan Printing Press
  2. Рони Еленблум – „Вода в Йерусалим, мюсюлманския квартал и създаването на Долороса в Йерусалим през 1630-те години“
     Портал „Археология“         Портал „Археология          Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „Християнство“         Портал „Християнство          Портал „Израел“         Портал „Израел