Поклонничество

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето


Поклонничество (използва се и думата пилигримство) е пътуване от религиозни подбуди до свети места. Мотивът за извършване на поклонничество може да бъде желание за опрощаване на грехове или молитва (например за здраве, за успехи). Поклонничеството се свързва, също така, с принасяне на жертва на Бога или Светията (Светицата).

Пелегрини - 1568.

Поклонничеството може да бъде индивидуално или групово. Груповите пътувания се организират от религиозните институции.

Поклонничеството като проява на религиозност започва още по времето на Древен Египет, Елада и Римската империя. И в културата на Близкия изток са съществували дни за поклонничество (примерно до Йерусалим в дните на Пасха). По този начин еврейската традиция е била възприета, както от християните, така и мюсюлманите. Когато през 638 г. Палестина е била завзета от мюсюлманите, християните поклонници започнали традиционни пътувания до гробовете на Св. Петър и Св. Павел в Рим и пр.

В някои религии поклонничеството има задължителен характер – например за исляма такива са пътуванията до Мека.

Богомолци на път за Сантяго де Компостела
Млади богомолци на път за Ясна гура (Полша)

Важни за поклонниците свети места[редактиране | редактиране на кода]

Юдаизъм[редактиране | редактиране на кода]

Християнство[редактиране | редактиране на кода]

Ислям[редактиране | редактиране на кода]

Литература:

Димитров, И. Ж. Християнското поклонничество – теория и практика. В: Духовна култура, 1, 2003, с. 1-11; Поклонение и поклонничество. Историко-екзегетически поглед” – В: Духовна култура, 5, 1998, https://dveri.bg/hc6