Фатима (град)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Фатима.

Фатима
Fátima
Знаме
      
Герб
39.6256° с. ш. -8.6658° и. д.
Фатима
Страна Португалия
РегионЦентър (регион)
ОкръгСантарен
ОбщинаОрен
Площ71,29 km²
Надм. височина322 m
Население7756 души (2001)
Пощенски код2495
Официален сайтwww.freguesiadefatima.pt
Фатима в Общомедия

Фа̀тима (на португалски: Fátima) е град в Португалия.

Географско положение[редактиране | редактиране на кода]

Селището Фатима се намира в областта Сантарен и принадлежи към окръг Вила Нова де Оурем. То е разположено 130 км северно от столицата Лисабон и има площ 71 км2 и население 10 000 души (2001). Арабското си име дължи на една легенда от XII век, според която дъщерята на известен мавърски благородник, носеща името на дъщерята на пророка Мохамед, приема християнството от любов към рицар и бива погребана там.

Религиозно значение[редактиране | редактиране на кода]

Фатима е място за поклонение подобно на Лурд, което се посещава и от болни с надеждата да бъдат изцерени. На 13 май 1917 година Дева Мария се явява на трите деца на един местен овчар, Лусия дош Сантош, Жасинта и Франсиско Марто, насред полето.

Тя им казва, че трябва да се връщат на това място на всяко 13-о число на месеца. Децата се разбрали да запазят в тайна срещата с Божията майка, но Жасинта нарушила споразумението и на 13 юли мястото било посетено от неколцина любопитни хора, които искали да се убедят със собствените си очи в истинността на детския разказ. През следващите месеци числото на хората, които приемали с насмешка разказа, се увеличавал все повече и повече, докато Божията майка не оповестила, че на 13 октомври ще се случи чудо. На уречения ден хиляди станали свидетели на „Слънчевото чудо“. Хората могли без проблем да наблюдават слънцето, което наподобявало сребърен диск и се въртяло като огнено кълбо.

На 13 май 1930 епископът на Леириа обявил явлението за истинско и било разрешено официалното почитане на явлението на Дева Мария във Фатима. По време на третото появяване на 13 юли на трите деца били завещани трите тайни на Фатима. През 1941 година Лусия, една от трите деца и единственото, което по това време било още живо (другите две станали жертви на испанския грип), записала първата и втората, а през 1944 и третата. Първите две тайни били дадени директно за публикуване, а третата била изпратена на папата с условието да не бъде публикувана преди 1960 година. Папа Йоан XXIII решил да не публикува третата тайна на Фатима. Тя била оповестена чак на 26 юни 2000 г. в Рим от кардинал Йозеф Рацингер и архиепископ Тарчизио Бертоне. Някои отнасят съдържанието на тайната към покушението срещу папа Йоан Павел II на 13 май 1981, което е извършено в деня на първото появяване на Дева Мария. При един от разговорите си с папа Йоан Павел II, атентаторът Мехмет Али Агджа се позовава на явлението от Фатима.

Самият Йоан Павел II е посещавал Фатима 3 пъти. Там на 13 май 2000 г. той обявява Жасинта и Франсиско Марто за блажени.

Базиликата „Дева Мария Фатимска“

Побратими градове[редактиране | редактиране на кода]

Фатима е свързан в работата си в „Shrines of Europe“ с 5 други града, които се свързват с Дева Мария. Те са:

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • L. Gonzaga da Fonseca: Maria spricht zur Welt. 15. Auflage. Tyrolia, Innsbruck-Wien-München 1963
  • Michael Hesemann: Das Fatima-Geheimnis. 2. Auflage. Kopp, Rottenburg 2002/5
  • Manfred Adler: Das „dritte Geheimnis“ von Fatima, 2. Auflage. Anton Schmid, Durach 1988

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]