Люлебургас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Аркадиопол)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Люлебургас
Lüleburgaz
LüleburgazTrainStation (7).jpg
Страна Flag of Turkey.svg Турция
Регион Мармара
Вилает Лозенград
Площ 1018 km²
Надм. височина 89 m
Население 148 037 души (2018)
145 души/km²
Пощенски код 39 000
Телефонен код (+90)288
МПС код 39
Официален сайт www.luleburgaz.bel.tr
Люлебургас в Общомедия
Превземането на Люлебургас от българската войска по време на Балканската война

Люлебургас или Люлебургаз (на турски: Lüleburgaz; на гръцки: Αρκαδιούπολη, Аркадиуполи) е град в Северозападна Турция във вилаета Лозенград, разположен на 60 километра югоизточно от Одрин, по пътя за Истанбул. Името идва от турската дума „lule“ – лула, с производството на които градът се слави. Населението на Люлебургас е 95 500 жители (2007), а заедно с околностите то наброява 117 606 души. Градът е транспортен и търговски център на предимно селскостопански район, в който се отглежда цвекло, зърно и слънчоглед. Празник на града е Денят на освобождението 8 ноември.

История[редактиране | редактиране на кода]

Древното име на селището е Бергула (споменавано от българското население и като Беркулен). Византийският император Теодосий I го преименува на Аркадиопол в чест на своя син и наследник Аркадий.[1] Градът е превзет от войските на Атила по време на неговия поход срещу Византия през 443 г.

През 823 г. в Аркадиопол живее Тома Славянина. През 970 г. край крепостта се води битка между войските на киевския княз Светослав I, подпомогнати от печенеги и маджари, и византийските войски, водени от Варда Склир.

По време на Османската империя градът се е наричал Бургас от гръцката дума Пиргос (кула).[2]

По време на Руско-турската война, на 24 януари 1878 г. късно вечерта отрядът на генерал Александър Струков разгромява противника при Люлебургас. Според Санстефанския мирен договор (3 март 1878 г.) Люлебургас влиза в България, но по Берлинския договор остава в Османската империя. Според Лондонския мирен договор (17 май 1913 г.) отново е в пределите на България, но след Цариградския договор (22 септември 1913 г. подписан от Симеон Радев и ген. М. Савов) остава в Османската империя, след като Османската армия е нарушила Лондонския договор на 4 юли 1913 г. и е окупирала града.

Според статистиката на професор Любомир Милетич в 1912 година в Люлебургас живеят 15 български патриаршистки семейства, смесени с турци и гърци.[3]

През Първата балканска война Люлебургас е в югозападната част на района на провеждане на Люлебургаско-Бунархисарската операция (28 октомври – 2 ноември 1912 година). Това е най-кръвопролитното сражение в цялата война. При него българските войски нанасят тежко поражение на османските сили в Източна Тракия, които са принудени да отстъпят към Чаталджа, в непосредствена близост до столицата Цариград. Ярослав Вешин създава като военен художник при военното министерство картините „Атака“ (1913), „Отстъплението на турците при Люлебургас“ (1913), „Бивак пред Одрин“ (1913) и „Люлебургас – Чаталджа“.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Архитектурен комплекс, състоящ се от джамията „Мехмед Соколи Паша“, построена през 1539 – 1588 година от Синан; турска баня и хан „Мимар Синан Кервансарай“, градина и мавзолей на Зиндан баба (14 век). В околностите на Люлебургас и в Лозенград могат да се видят тракийски могили, долмени и менхири.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Люлебургас
Починали в Люлебургас
 • Flag of Bulgaria.svg Борис Мишайков, български военен деец, подпоручик, загинал през Балканската война[4]
 • Flag of Bulgaria.svg Борис Алексиев Тодоров, български военен деец, поручик, загинал през Балканската война[5]
 • Flag of Bulgaria.svg Драгомир Рашев Петров, български военен деец, майор, загинал през Балканската война[6]
 • Flag of Bulgaria.svg Илия Колев Братайков, български военен деец, подпоручик, загинал през Балканската война[7]
 • Flag of Bulgaria.svg Лазар Пенев Георгиев, български военен деец, капитан, загинал през Балканската война[8]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Миков, Васил. Произход и значение на имената на нашите градове, села, реки, планини и места. София, Печатница „Христо Г. Данов“, 1943. с. 36.
 2. Руджер Йосип Бошкович, „Дневник на едно пътуване“, Издателство на Отечествения фронт, София, 1975, с. 26
 3. Милетичъ, Любомиръ. „Разорението на тракийскитѣ българи презъ 1913 година“, Българска Академия на Наукитѣ, София, Държавна Печатница, 1918, стр. 297.
 4. ДВИА, ф. 39, оп. 1, а.е. 2, л. 24
 5. ДВИА, ф. 39, оп. 1, а.е. 2, л. 22
 6. ДВИА, ф. 39, оп. 1, а.е. 5, л. 153
 7. ДВИА, ф. 39, оп. 1, а.е. 7, л. 155
 8. ДВИА, ф. 39, оп. 1, а.е. 9, л. 5

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Турция“         Портал „Турция