Чаталджа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за града в Турция. За селото в Гърция вижте Чаталджа (дем Драма).

Чаталджа
Çatalca
Страна Flag of Turkey.svg Турция
Регион Мармара
Вилает Истанбул
Надм. височина 29 m
Население 15 779 души (2002)
Пощенски код 34 010 или 34 850
Телефонен код 212
Официален сайт www.catalca.bel.tr
Чаталджа в Общомедия

Чата̀лджа (на турски: Çatalca; на гръцки: Τσατάλτζα, Цаталдза, старинното Ἐργίσκη, Ергѝске) е град, община и център на едноименната околия във вилаета Истанбул, в Източна Тракия. Районът, разположен в ивицата земя, свързваща Мраморно и Черно море, е от селски тип, покрит от земеделска земя и гори. Голяма част от жителите на Чаталджа са земеделци или хора притежаващи вили и домове за почивка и отдих. Околностите на Чаталджа са любимо място на истанбулчани за разходки в горските местности и пикници.

География[редактиране | редактиране на кода]

Чаталджански окръг има територия от 1175 км² и брегова ивица от 135 км. Отдалечеността от вилаетския център Истанбул е 55 км. Окръгът граничи от юг с Буюк чекмедже, от запад с районите на Силиврия и Родосто, от изток с Авджълар, Кючукчекмедже и Газиосманпаша. Оттук се набавя питейна вода за Истанбул чрез езерата Деркос и Буюкчекмедже.

История[редактиране | редактиране на кода]

Местоположение на Околия Чаталджа

Районът на Чаталджа от векове се развива като селкостопански, осигуряващ продоволствия за Цариград. През османския си период има смесен етнически и религиозен тип на населението, основно гърци и турци. Кримската война е причината за масови изселвания на кримски татари към Османската империя, част от тях се заселват в Чаталдажа и района.

През XIX век в града живеят и българи. Те идват основно от костурските села Вишени и Българска Блаца. Също така има заселници и от Севлиево, Панагюрище и Копривщица.[1]

Чаталджанска операция[редактиране | редактиране на кода]

На 17-18 ноември (4 – 5 ноември стар стил) 1912 година в района на Чаталджа се провежда Чаталджанската операция, едно от най-тежките сражения в хода на Балканската война. Българските войски правят неуспешен опит да пробият османската отбранителна линия между Черно и Мраморно море. След претърпени тежки загуби българските части са отблъснати. С това се слага край на успешното българско настъпление в Източна Тракия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Райчевски, С. Източна Тракия. История, етноси, преселения XV – XX век, С., Изд. „Отечество", 1994, с.121.
     Портал „География“         Портал „География          Портал „Турция“         Портал „Турция