Чаталджа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за града в Турция. За селото в Гърция вижте Чаталджа (дем Драма).

Чаталджа
Çatalca
Страна Флаг на Турция Турция
Регион Мармара
Вилает Истанбул
Надм. височина 29 m
Население (2002) 15 779 души
Пощенски код 34 010 или 34 850
Телефонен код 212
Официален сайт http://www.catalca.bel.tr/
Чаталджа в Общомедия

Чаталджа (на турски: Çatalca; на гръцки: Τσατάλτζα, Цаталдза, старинното Ἐργίσκη, Ергѝске) е град, община и център на едноименната околия във вилаета Истанбул, в Източна Тракия. Районът разположен в ивицата земя, свързваща Мраморно и Черно море, е от селски тип, покрит от земеделска земя и гори. Голяма част от жителите на Чаталджа са земеделци или хора притежаващи вили и домове за почивка и отдих. Околностите на Чаталджа са любимо място на истанбулчани за разходки в горските местности и пикници.

География[редактиране | редактиране на кода]

Чаталджански окръг има територия от 1 175 км² и брегова ивица от 135 км. Отдалечеността от вилаетския център Истанбул е 55 км. Окръгът граничи от юг с Буюк чекмедже, от запад с районите на Силиврия и Родосто, от изток с Авджълар, Кючукчекмедже и Газиосманпаша. От тук се набавя питейна вода за Истанбул чрез езерата Деркос и Буюкчекмедже.

История[редактиране | редактиране на кода]

Районът на Чаталджа от векове се развива като селкостопански, осигуряващ продоволствия за Цариград. През османския си период има смесен етнически и религиозен тип на населението, основно гърци и турци. Кримската война е причината за масови изселвания на кримски татари към Османската империя, част от тях се заселват в Чаталдажа и района.

През XIX век в града живеят и българи. Те идват основно от костурските села Вишени и Българска Блаца. Също така има заселници и от Севлиево, Панагюрище и Копривщица.[1]

Чаталджанска операция[редактиране | редактиране на кода]

На 17-18 ноември (4 – 5 ноември стар стил) 1912 година в района на Чаталджа се провежда Чаталджанската операция, едно от най-тежките сражения в хода на Балканската война. Българските войски правят неуспешен опит да пробият османската отбранителна линия между Черно и Мраморно море. След претърпени тежки загуби българските части са отблъснати. С това се слага край на успешното българско настъпление в Източна Тракия.

Чудото при Чаталджа[редактиране | редактиране на кода]

Местоположение на Околия Чаталджа

В трудните дни на сраженията край Чаталджа става едно от чудесата с български войници, по бойните полета. То се свързва с името на Св. Иван Рилски. В архива на Рилската обител се пази ръкописът на йеромонах Онуфрий, който предава свидетелството на офицери, очевидци на това чудо.

Чудото се случва в късната есен на 1912 г. по време на настъплението на българската войска към Чаталджа по време на Балканската война. Укрепената линия на Чаталджа става обект на няколко български атаки, а българската армия е спряна след стремителното овладяване на цяла Източна Тракия. При една от поредните атаки пред българските войници се изправя старец с аскетично лице и дълга бяла брада. Бавно той обърнал гръб и тръгнал сам към турските позиции, ­с едната ръка се подпирал на патерицата си, а с другата издигал високо кръст. Някои от войниците се досетили, че това е самият Свети Иван Рилски, дошъл във видение да даде кураж и сили на българите отново да тръгнат срещу противника.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Райчевски, С. Източна Тракия. История, етноси, преселения XV – XX век, С., Изд. „Отечество", 1994, с.121.
  2. http://www.pravoslavieto.com/docs/chudesa_po_bojnite_poleta.htm#4
     Портал „География“         Портал „География          Портал „Турция“         Портал „Турция