Влахернски дворец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за двореца. За селото вижте Влахерна.

Останки от големия Влахернски дворец

Влахернският дворец (на старогръцки: τὸ ἐν Βλαχέρναις Παλάτιον) е ромейска императорска резиденция, дворцов комплекс разположен в предградието Влахерна (днес район Фатих) квартал в северозападната част на Константинопол при църквата Св. Богородица Влахернска, най-тачената в Цариград след катедралата Света София.

История[редактиране | редактиране на кода]

Построен е на шестия от седемте константинополски хълма около 500 г. Дворецът е дострояван от императорите по времето на династията на Комнините. Подсилени са градските защитни стени, които са в непосредствена близост до двореца, достроени са нови сгради и зали.

Малкият Влахернски дворец, известен и като Порфирогенет

До XI век дворецът е с второстепенни функции. В края на века Алексий I Комнин мести основната имперска резиденция от Свещения дворец във Влахернския дворец. В 1081 г. дворецът става основна резиденция на монарха и Йоан VI Кантакузин е коронован в дворцовата църква. В 1453 г. турците нахлуват в Константинопол, пробивайки стените на Влахернския квартал при двореца. Днес сравнително добре са запазени останките от Малкия Влахернски дворец, известен и като Порфирогенет.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]